Olaszországban két nőt is meggyilkoltak a nők elleni erőszak megszüntetésének napján

Európa

Két nőt is meggyilkoltak szerdán, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján Olaszországban, ahol az elmúlt időszakban emelkedett az öngyilkossággal kísért nőgyilkosságok aránya.

Egy harmincéves marokkói nőt, három gyerek édesanyját, a férje szúrt le veszekedés közben a venetói Padovában. A déli Catanzaróban egy 56 éves olasz asszonyt a barátja ölt meg, majd a holttestet a tengerbe dobta.

Luciana Lamorgese belügyminiszter videoüzenetben hangoztatta, hogy az állam a nők mellett áll, és kész segítséget nyújtani, ehhez azonban – tette hozzá – az erőszakot elszenvedő nők jelzésére és arra van szükség, hogy feljelentést tegyenek.

A nők elleni erőszak az egyetlen bűncselekmény, amely a koronavírus-járvány miatti szigorítások közepette nem csökkent – mutatott rá Elena Bonetti családügyi és esélyegyenlőségi miniszter. A kormányfő, Giuseppe Conte által ismertetett adatok szerint év eleje óta minden harmadik nap megöltek egy nőt Olaszországban: 91-en vesztették életüket január elsejétől október végéig, tavaly 99 volt a számuk egész évben. Az esetek csaknem 90 százalékában családon belüli erőszak következtében haltak meg. A nőgyilkosságok több mint 56 százalékát a gazdagabb és fejlettebbnek tartott északi régiókban követték el, 36 százalékukat Lombardia és Piemont tartományban.

Jelentősen emelkedett az öngyilkossággal kísért nőgyilkosságok aránya: a tavalyi 23 százalékról 43 százalékra emelkedett az olyan esetek aránya, amikor a férfi a társa megölése után a saját életének is véget vetett.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 2017 és 2019 között majdnem 17 ezer nőt kezeltek az olaszországi kórházak sürgősségi osztályain az orvosok által családon belüli erőszaknak tulajdonított sérülésekkel. Az ellátott nők több mint fele 18 és 44 év közötti volt.

Az idén már majdnem 13 ezer segélyhívás érkezett a nővédő szervezetek telefonos szolgálataihoz, ami rekordnak számít az utóbbi években képest. A legkevesebb hívást a tavaszi koronavírus-zárlat hónapjaiban kapták, a korlátozások májusi oldása után ismét megemelkedett a számuk. Az elmúlt évekhez hasonlóan fokozatosan emelkedik a 65 év feletti nők részéről érkező segélykérések száma is.

A nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján a római kormánypalotát szerda éjszaka vörös színű fénnyel világítják meg.