Papp László Debreceni Egyetem évnyitó

Papp László a Debreceni Egyetem elsőéveseinek: “Debrecen hatalmas változás előtt áll, szükség van a magasan képzett szakemberekre”

Egyetem

A Főnix Csarnokban tartották a Debreceni Egyetemen évnyitó ünnepségét. A 2023/24-es tanévben csaknem tizenkétezer elsőéves kezdi meg tanulmányait az intézményben – számolt be a hirek.unideb.hu.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetemi tanulmányaikat most kezdő hallgatók számára meghatározó évek következnek, hiszen életük talán legfontosabb mérföldkövei előtt állnak.

Önök teljes jogú tagjai lesznek az ország legnagyobb egyetemének, mely a legszélesebb képzési spektrummal rendelkezik Magyarországon, ez garancia arra, hogy sikeres szakmai életutat tervezhessenek. Az elsőévesek tudása együttesen adja mindazt, amit az egyetemes európai kultúra létrehozott, néhány év múlva pedig önök lesznek a választott diszciplína legjobbjai. Ebben fog segíteni a Debreceni Egyetem. A történelem során a debreceniek a legviszontagságosabb időkben is fontosnak tartották, hogy a városban egyetem működjön, minden évben elindult az oktatás, válságoktól, háborúktól, járványoktól függetlenül. Ennek az intézménynek a hallgatók adják a gerincét, önök a legfontosabb alappillérei. Induljanak el a kijelölt úton, imádkozva, dolgozva

– fogalmazott a rektor.

Kossa György, a fideszes káderekkel teletűzdelt Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a tudás ma a legfontosabb piaci érték, a DE hallgatói pedig olyan esélyt kapnak a kezükbe, amellyel értéket teremthetnek, alakíthatják a saját és a generációjuk sorsát.

Nagy István agrárminiszter pedig úgy értesült, hogy a nemzet sorsa a tudásban rejlik, a Debreceni Egyetem hallgatói előtt nagy lehetőségek állnak, ugyanakkor minden eddiginél nagyobb felelősségvállalásra és hivatástudatra van szükség a részükről.

Bármilyen jövő várjon ránk, az agráriumra, a mezőgazdaságra mindig szükség lesz, hiszen a társadalom fennmaradásához nélkülözhetetlen, nemzetbiztonsági szempontból stratégiai ágazat. A hallgatók mezőgazdasági felsőoktatásba vetett bizalma töretlen, biztos jövőképet látnak benne, ennek köszönhetően országosan több mint négyezer, Debrecenben pedig több mint négyszáz elsőéves diák kezdi meg tanulmányait agrárképzéseken. A DE fantasztikus lehetőséget kínál, hiszen a kihívásokra csak a legszélesebb körű tudományban található meg az út, amely a jövőt biztosíthatja mindenki számára. A hallgatóknak ebből kell erőt meríteniük, ezáltal a legnagyobb kihívásokra is megadhatják a legpontosabb válaszokat

– mondta a miniszter.

A polgármester várja a kiképzett munkaerőt

A köszöntőket követően az elsőéves hallgatók ünnepélyes esküt tettek. Az egyetem és a város új polgáraihoz fordulva Debrecen polgármestere, Papp László úgy fogalmazott: olyan szoros történelmi egymásrautaltság köti össze az intézményt és a várost, melynek ereje évszázadokban mérhető.

A Debreceni Egyetem szellemileg és gazdaságilag is integrált része a cívis örökségnek, szerves együttműködő partnere a városnak. A példaértékű kapcsolat évszázadokra nyúlik vissza, az egyetem a város legnagyobb szellemi erőforrása. Hatalmas tradíció adja a debreceni felsőoktatás szilárd alapjait, a hagyomány és a haladás évszázados jellemzője a város életének is. Az elsőévesek olyan intézményt választottak, mely a jövő nyertese lesz, akárcsak az itt megszerzett tudásnak köszönhetően a hallgatók. Debrecen hatalmas változás előtt áll, ebben szükség van a jövőben a magasan képzett szakemberekre

– tette hozzá a polgármester.

A fideszes káderekkel teletűzdelt Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma kiemelkedő oktatói, kutatói tevékenysége és kimagasló tudományos, szakmai munkássága elismeréseként alapította a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Professzora címet, melyet a Debreceni Egyetem oktatói, kutatói pályázat útján nyerhetnek el öt évre.

Az EU Bírósága elutasította a Debreceni Egyetem keresetét, továbbra sincs Erasmus-pénz a fideszes alapítvány miatt

Az első alkalommal odaítélt professzori címeket az ünnepélyes tanévnyitón tizennégy egyetemi szakember vehette át: Szabadfalvi József, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanára, Dinya Tamás Ákosné Papp Mária, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára, Panyi György, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára, Papp Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára, Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar professor emeritusa, Rusinné Fedor Anita, az Egészségtudományi Kar egyetemi tanára, Müller Anetta Éva, a Gazdaságtudományi Kar egyetemi tanára, Kovácsné Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi tanára, Hajdu András, az Informatikai Kar egyetemi tanára, Gálné Remenyik Judit, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos tanácsadója, Kalmár Ferenc, a Műszaki Kar egyetemi tanára, Hajdu Lajos, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára, Zombola Péter, a Zeneművészeti Kar egyetemi docense, valamint Török Péter, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára.

Juhász Zsuzsa-díjban részesült az egészségügyben eltöltött négy évtizedes lelkiismeretes, áldozatkész és példamutató munkája elismeréseként Zima Mária osztályvezető ápoló, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat küldöttgyűlése által alapított Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis Díjat (a Debreceni Egyetem Hallgatóiért díjat) pedig az egyetem hallgatói érdekében végzett, tartós és kimagasló tevékenysége elismeréseképpen idén Lóczi Lászlóné Kovács Mariannának, a DEAC ügyvezetőjének ítélték oda. A 2015-ben alapított Alumni Díjat 2023-ban a KITE Zrt. érdemelte ki, az elismerést Szabó Levente, a vállalat vezérigazgatója vette át.

Fotó: hirek.unideb.hu

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft