Kósa Lajos a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán

Szomorú: Kósa Lajos névtábla nélkül maradt a gazdaságfejlesztési miniszter debreceni látogatásán

Egyetem

Teltház előtt tartott rendhagyó előadást csütörtökön a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A rendezvényre jelentkezők nagy létszáma miatt az oDEon színház adott otthont a miniszter előadásának, a programra csaknem 400, többségében gazdaságtudományi tanulmányokat folytató hallgató érkezett.

Örüljetek, hogy ezen az egyetemen tanulhattok! – hívta fel a hallgatók figyelmét Nagy Márton. A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra című propaganda-előadásában a gazdaságfejlesztési miniszter részletesen beszélt az energiaárakról. Kiemelte, hogy tavaly 4 ezer milliárd forint többlet terhet jelentett az hazai büdzsének az előző évhez viszonyítva a háború okozta energiaválság.

Nagy Márton természetesen egy szóval sem említette, hogy az infláció már jóval Vlagyimir Putyin, a Debreceni Egyetem egykori díszpolgára által indított háború előtt meglódult az ársapkák miatt. 

Az infláció kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi 25,7 százalékról várhatóan a második félévtől kezd drasztikusan csökkenni, és az ársapka kivezetésével előbb 9%-ra, majd a tervek szerint az év végére 6%-ra mérséklődik. Hozzátette: az élelmiszerárak emelkedése 65%-a globális, 35 %-a belső, azaz hazai tényezőkből ered, ugyanis az aszály és az energiaár-robbanás együttesen lökte az egekbe az élelmiszerárakat. A vállalkozói szektor számára kínált, illetve a lakossági hitelekről úgy nyilatkozott, hogy mindkét esetben a kormány támogatására volt szükség ahhoz, hogy a hitelkihelyezések ne torpanjanak meg a magas kamatok miatt.

Előadása végén néhány hallgatói kérdésre is válaszolt a miniszter, melyek között kiemelte, hogy a modellváltás (fideszesítés – a szerk.) a legjobb dolog, ami az egyetemekkel történhetett.

Végre olyan emberek ülnek az egyetemek irányításában, akik ismerik az üzletet, akik közelebb hozzák egymáshoz a gazdasági életet és a felsőoktatást. A hallgatók képzése is a gazdaság igényeinek megfelelően történik, legyen szó orvos-, gazdaságtudományi, vagy műszaki területekről. Budapest mellett a második legszárnyalóbb régióban tanultok, ahol hatalmas lehetőségek vannak, ezért örüljetek, hogy ezen az egyetem hallgatói lehettek! Itt rengeteg olyan dolog történik, ami tényleg nagyon érdekes, és adott esetben nemcsak a padokban tudtok tanulni, hanem a való életbe kilépve megtapasztalhatjátok, alkalmazhatjátok az elméletben elsajátított ismereteket

– traktálta propagandájával a debreceni hallgatókat Nagy Márton.

A miniszter hozzátette, hogy Debrecenben mindössze két komolyabb probléma akad, de mindkettőt a kormánynak kell megoldani: honnan lesz energia és képzett munkaerő ehhez az óriási léptékű gazdasági fejlődéshez, ami ebben a régióban zajlik.

A gazdaságfejlesztési miniszter az előadást követően látogatást tett a Vezér utcai Innovációs Központban, ahol az intézmény és a fenntartó alapítvány vezetőivel áttekintették az egyetemi kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztémát.

Nagy Márton szerint példaértékű az is, hogy az egyetlen egyetem, melynek ipari parkja van. Áttekintettük a területet, a már folyamatban lévő beruházásokat, valamint a tervezett további fejlesztéseket is, a minisztérium támogatni fogja azokat – nyilatkozta az intézményi vezetőkkel tartott megbeszélést követően .

A találkozón – bár névtáblát nem kapott, mi felismertük – részt vett Kósa Lajos országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, hogy Debrecen a kormány iparfejlesztési stratégiájának egyik kulcshelyszíne, a magas hozzáadott értékű szolgáltatás- és iparfejlesztésnek pedig meghatározó tényezője a Debreceni Egyetem.

Bővebben a hirek.unideb.hu-n.