Partnerségi megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel

Egyetem

“Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét” – hangoztatta a területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

Navracsics Tibor erről annak kapcsán beszélt, hogy a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom felsőoktatási intézménnyel.

Hozzátette: nem az eseti jellegű vagy informális konzultációt kívánják újra bevezetni, hanem a konzultáció olyan intézményesített formáját, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kormányzat többletinformációkat, szofisztikált véleményeket kapjon, a felsőoktatási intézmények pedig megkapják a kormányzat terveit, a jövőre vonatkozó irányait és elképzeléseit.

A miniszter közölte:

azt reméli, hogy a megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják “Magyarország stratégiai irányait”, köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van.

Utalt arra, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók, vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen fontosak számukra.
Reményének adott hangot, hogy e megállapodások révén a kormányzat is többlettudással rendelkezhet Magyarországról.
A miniszter a magyar politika egyik nagy tévedésének nevezte, hogy politikusok, döntéshozók úgy gondolják, sokat tudnak Magyarországról.

“Az én tapasztalatom (.), hogy a probléma nem az, hogy túl sokat, tudunk Magyarországról, hanem éppen az, hogy túl keveset (.)”

– hangoztatta.

Kiemelte: “minden információforrást meg kell ragadnunk, minden véleményt fontolóra kell vennünk, ami lehetővé teszi azt számunkra is, hogy önvizsgálattal, vizsgálattal, az álláspontok alakításával egy jobban Magyarországra, az egyes régiókra, településekre és közösségekre szabott jövőképpel és cselekvési tervvel rendelkezzünk”.

Navracsics Tibor azt reméli, hogy az aláírással meg tudják alapozni egy összességében sokkal erősebb, rugalmasabb és versenyképesebb területfejlesztési politikát és Magyarországot.

Az együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, az Etudus Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Nyíregyházi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötötte meg a miniszter.

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b11) a felsőoktatási intézmények képviselői társaságában a Miniszterelnökség Akadémia utcai épületében 2022. november 21-én, miután a miniszter a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom felsőoktatási intézménnyel. Balról jobbra: Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, János István, a Nyíregyházi Egyetem rektora, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem rektor-helyettese, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja, Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gaál Andrea, az Edutus Egyetem rektora, Szabó Lajos György, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese és Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. MTI/Bruzák Noémi