Koraszülöttek világnapja - Debreceni Egyetem

Lila fényben pompázott a Debreceni Egyetem, a Nagyerdei Stadion és a Klinikai Központ Főépülete

Egyetem

A koraszülöttek világnapján a reményt és a kitartást szimbolizáló, lila színnel világították meg a Debreceni Egyetem, illetve a Klinikai Központ Főépületét, az Innovációs Központot, a Nagyerdei Stadiont és a Víztornyot csütörtökön.
Ezen a napon a Klinikai Központ koraszülötteket ellátó orvosai, nővérei is a reményt és kitartást szimbolizáló lila színbe öltöztek. A kezdeményezéssel a koraszülöttekre, családjaikra és a babákat gondozó egészségügyi dolgozók munkájára hívják fel a figyelmet.

Koraszülöttek világnapja - Nagyerdei Stadion

Magyarországon évente mintegy nyolcezer gyermek a terhesség 37. hete előtt jön világra, azaz koraszülött. A legsérülékenyebb, 1500 gramm születési súly alatti újszülöttek száma évek óta 1200-1400 között van. A koraszülésnek számos oka lehet.

A nagyon fiatal vagy idős anyai életkorban gyakoribb a koraszülés, csakúgy, mint többes terhesség esetén. Bizonyos anyai betegségek, hüvelyi fertőzések előfordulása, méhnyak elégtelenség is növelheti a koraszülés kockázatát, ezek egy része azonban megfelelő gondozással kiszűrhető. A dohányzás és a rendszeres terhesgondozás elmaradása is két olyan faktor, mely növeli a koraszülés gyakoriságát, de lehet tenni ellene

– tájékoztatta az unideb.hu-t Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Koraszülöttek világnapja - Debreceni klinika

A Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Centruma az ország vezető központja, ahol minden feltétel adott a koraszülöttek magas színvonalú ellátáshoz.

Egy koraszülött gyermek kezelése a szülőszobai stabilizálást követően inkubátorokban történik, amely biztosítja a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet. Emellett az életfunkciók folyamatos monitorizálása mellett támogatjuk a légzésüket, szükség esetén a vérkeringést, kezdetben infúzión keresztül egészítjük ki a táplálásukat. Egyes esetekben szükség lehet egyéb kezelésekre is, mint például különböző gyermeksebészeti, szemészeti műtétek elvégzésére. A klinika társszakmái révén egyedülálló hátteret tud biztosítani minden gyermek ellátásához

– hangsúlyozta Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője.

Koraszülöttek világnapja - Debreceni víztorony

További részletek: unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.