Szülővé válhatnak a hallgatók

Egyetem

Új, élethű szimulációs babák is segítik a Debreceni Egyetem védőnőhallgatóit a gyermekgondozás gyakorlati ismereteinek elsajátításában.

A Teljes Szülői Élmény nevet viselő program révén az Egészségügy Kar hallgatói könnyedén egy várandós nő bőrébe bújhatnak. A 11 kilogramm súlyú mellény a harmadik trimesztert szimulálja, az élethű babákon pedig a diákok megtanulhatják, hogyan kell megfogni, etetni, pelenkázni, altatni egy csecsemőt. A program során a hallgatók három napra haza is vihetik a babát, így teljes képet kapnak arról, hogyan kell egy újszülöttről a nap 24 órájában gondoskodni.

Arról, hogy a babák szakszerű ellátást kaptak-e, számítógépes rendszer ad visszajelzést. Mindez érzékeli mások mellett az agresszív viselkedést, így “a megrázott baba szindróma” káros következményei is bemutathatók vele. A különleges programcsomag arra is alkalmas, hogy szemléltesse a drog és alkoholfogyasztás magzatra gyakorolt káros hatásait.

Kósa Zsigmond, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője a programról tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az egyetemi hallgatók esetében különösen fontos, hogy gyakorlatban sajátítsák el a gyermekgondozást, hiszen védőnőként nekik kell majd tanácsokat adniuk a kismamáknak. Emellett azonban további két célcsoport oktatásába is be tudják építeni a Teljes Szülői Élmény programot. Egyrészt baba-mama klubokkal együttműködve a gyermekvállalás előtt álló párok is hasznos információt kaphatnak a rájuk váró feladatokról, illetve rendhagyó órákon a középiskolások is fontos ismereteket szerezhetnek a gyermekgondozásról. Utóbbinak a tinédzserterhességek csökkentésében is kiemelt szerepe lehet.

Nagy Józsefné, a kar gyakorlati oktatója szerint a babaszimulátor a felelős döntéshozatalban és az érzelmi kötődés kialakításában is segíti a hallgatókat.

– Amikor egy diák három napra hazaviszi a babát, először nevet ad neki. Aztán egy speciális karszalaggal aktiválja a programot, így csakis ő viselheti gondját a csecsemőnek, nem bízhatja másra ez idő alatt – meséli az oktató, aki szerint a gyakorlati képzésben új lehetőséget teremtenek az innovatív eszközök.

A kar által vásárolt programcsomaggal a családtervezésétől a várandósságon át a gyermekgondozásig minden szakasz életszerűen mutatható be. A várandósmellénnyel például az is szemléltethető, milyen hétköznapi kihívásokkal kell szembenéznie egy kismamának nap mint nap, ha például a cipőjét szeretné bekötni.