Évzáró Szenátus

Egyetem

Az egyetem sporttudományi törekvéseiről, a konzisztórium létrehozásáról és jogszabályi változásokról is szó volt a december 17-ei ülésen.

– November végén adtuk át a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontját, valamint az épület előtt található Buzánszky-szobrot. Az örömteli avatóval együtt járt egy miniszteri-államtitkári látogatás: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelenlétében látogatta meg az egyetemet – kezdte beszámolóját Szilvássy Zoltán rektor az idei utolsó,december 17-ei szenátusi ülésen.

A rektor kifejtette: az ünnepélyes avatást megelőzően mintegy két órán keresztül egyeztetett az egyetem vezetése a kormányzati delegációval.

– A Debreceni Egyetem sportambícióiról Bács Zoltán kancellár tematikus beszámolóját követően beszéltünk. Az intézmény sporttudománnyal, képzéssel, kutatásokkal és sporttevékenységek támogatásával kapcsolatos elképzeléseit messzemenően támogatja a kormányzat, ugyanakkor a miniszter azt kérte, hogy a Testnevelési Egyetemmel mint stratégiai partnerrel hangoljuk össze ilyen irányú tevékenységünket – emelte ki Szilvássy Zoltán.

A Kenézy Kórház integrációjáról szólva rámutatott, hogy a jelenlegi rektori ciklus fő célkitűzései közül ez az, ami még függőben van. A november végi találkozón megtárgyalták a beolvadáshoz még szükséges jogszabályi változásokat, a tervek szerint 2016 nyarára a Kenézy Kórház a Debreceni Egyetem fenntartásába kerül.

– A harmadik téma az egyetemi ipari park volt, melynek vállalati kapcsolatairól és tervezett fejlesztéseiről egyeztettünk. Mint kiderült, az úgynevezett FIEK-konstrukcióban (Felsőoktatási Ipari EgyüttműködésiKözpont) – egészségipari célkitűzéseinkkel összhangban – lehetőségünk nyílik ezeknek a fejlesztéseknek a kivitelezésre – jelentette be Szilvássy Zoltán.

Az intézményi rendszert érintő változások kapcsán a rektor kiemelte, hogy december 28-ig kell az egyetemeknek javaslatot tenniük a konzisztóriumi tagokról, s ezt követően, január elején hozzák létre a tanácsadó testületeket.

Szilvássy Zoltán beszámolt a Nyíregyházi Egyetem rektorának és kancellárjának látogatásáról, melyen arról állapodtak meg, hogy a szabolcsi intézmény is részt vesz a Kisvárdai Közösségi Képző Központban folyó oktatási-kutatási tevékenységben.

Bács Zoltán kancellár az elmúlt időszak törvényi változásaival kezdte beszámolóját: megjelent az oktatói, kutatói, tanári béremelés jogszabályi háttere, módosult az államháztartási és – az intézményi átalakítások révén – a felsőoktatási törvény, illetve utóbbinak a végrehajtási rendelete is. A kancellár hozzátette, hogy a Magyar Államkincstár november 1-jétől új illetményszámfejtő rendszert vezetett be, ezért az egyetem dolgozóinak levélben jelezték, hogy az átállás miatt néhány nappal később kapják meg novemberi bérüket, de végül csak egy napot késett a juttatás.

Bács Zoltán felhívta a képviselők figyelmét, hogy megváltozott a felsőoktatási intézmények Szenátusainak összetételére vonatkozó szabályozás: a leglényegesebb módosítás, hogy immár nem elsődlegesen a karokhoz kötődik az összetétel, hanem az oktatókat, kutatókat, tanárokat és egyéb dolgozókat kell képviselni, illetve biztosítani kell a vezetői megbízással nem rendelkező oktatók képviseletét.

– Ez számunkra azért érdekes, mert egy év múlva lejár ennek a Szenátusnak a mandátuma, mivel változtak a jogszabályok, ezért a következő hónapokban ki kell dolgoznunk egy új szenátusválasztási szabályzatot – magyarázta a kancellár.

Az intézmény gazdálkodása kapcsán Bács Zoltán kiemelte, hogy a fenntartó január elejére ígéri a funkcionális költségvetést, melyről már kaptak információt, így el tudták kezdeni az előzetes munkát, s március végére kell teljesen elkészülni a költségvetéssel.

– Tovább csökkent az egyetem tartozásállománya az október végi 851 millió forintról november végére 426 millió forintra, ennek a nagy része továbbra is a betegellátással kapcsolatos – hangsúlyozta a kancellár.

Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata a december 17-ei közgyűlésén tárgyalta, hogy a Debreceni Egyetem visszavásárolja korábbi tulajdonrészét a Debreceni Labdarúgó Akadémiában. A téma kapcsán Bács Zoltán felidézte, hogy a Szenátus még 2013 decemberében döntött arról, hogy a DLA felépülését követően támogatja az eredeti tulajdonosi viszonyok visszaállítását – azaz a város, a klub és az egyetem is egyharmad-egyharmad arányban van jelen a tulajdonosok között –, csak jogi és egyéb ügyek miatt nem volt mód korábban érvényt szerezni ennek a határozatnak.

A kancellár szerint jól sikerült az utazásszervezési rendszer bevezetése, jelentősen egyszerűsödött az utazni akaró oktatók-kutatók dolga, valamint az utazási igényt feldolgozók munkája.

A Szenátus december 17-ei ülésén több egyetemi tanári pályázat rangsorolásáról szavazott, támogatta többek között a Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának, Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának, Térítési és Juttatási Szabályzatának módosítását. A konzisztórium létrehozása miatt a Hallgatói és Doktorandusz Képviseletének Alapszabályát is módosítani kellett.

A testület döntött angol nyelvű hidrobiológus mesterszak, valamint a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban turizmus-vendéglátás és mezőgazdasági mérnöki szakok indításának támogatásáról.

Több együttműködési megállapodás megkötését is támogatta a Szenátus, többek között a Zágrábi Egyetemmel, a lengyel Nyugat-Pomerániai Műszaki Egyetemmel, a Szarajevói Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karával is.

A szenátusi ülés végén – a közelgő karácsony alkalmából – Duffek Mihály egyetemi tanár, a Zeneművészeti Kar dékánja Chopin B-moll noktürn zongoraművét adta elő.