Attila udvara és Zsigmond pénztárcája

Egyetem

Két hiánypótló kötet született az MTA és a Debreceni Egyetem közös, középkorral foglalkozó kutatócsoportjának munkájából.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem „Magyarország a középkori Európában” Lendület-kutatócsoportja Attila hun király és Zsigmond király udvartartásával kapcsolatban jelentetett meg két új kötetet, amelyeket február 25-én mutattak be a Debreceni Egyetemen. A kutatócsoport a magyar királyság nyugat-európai kapcsolatrendszerét, a középkori magyar királyság Európában elfoglalt helyét és az Európában Magyarországról alkotott korabeli – 14.16. század – képet vizsgálja.

– A történészek ókori, késő ókori és kora bizánci hadtörténethez kapcsolódó kutatást is folytatnak, ezen korok hadtudományi íróinak munkáit adjuk közre. A Priskos rhétór töredékei. Követségben Attila, a hunok nagykirálya udvarában című munkának utoljára 1904-ben jelent meg magyar fordítása. A mű különlegessége abban rejlik, hogy Priskos konstantinápolyi rétor volt az egyedüli, aki járt és írt is Attila udvaráról – tájékoztatott Bárány Attila, a Lendület-kutatócsoport vezetője.

A kétnyelvű kötet Attila udvarának, berendezkedésének bemutatásán túl kalandokat, izgalmakat is kínál az olvasóknak, negyven oldala könnyen olvasható nem történészek számára is. – Bárkinek ajánlom a művet, aki szereti a krimiket. Priskos beszámol arról is, hogy Attila követét a kelet-római császár egyik főtisztviselője megvesztegeti: nagy mennyiségű aranyat kap, ha meggyilkolja Attilát. Ez a szál végighúzódik az egész történeten – ezt már Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszékének vezetője, a kötet egyik szerkesztője osztotta meg az unideb.hu-val.

Zsigmond király udvartartását E. Kovács Péter Zsigmond király Sienában című új könyvéből ismerhetjük meg alaposan, amely az 1432-33-as olaszországi időszakot dolgozza fel. A kötetből kiderül, milyenek voltak az uralkodó mindennapjai Sienában, pontosan mire és mennyit költöttek, mit ettek, kikkel találkozott Zsigmond király, sőt a kutatás még azt is kiderítette, milyen színű volt Zsigmond pizsamája.

unideb.hu