A Debreceni Egyetemet is felkereste Colleen Bell amerikai nagykövet

A Debreceni Egyetemet is felkereste Colleen Bell amerikai nagykövet

Egyetem

A külföldi hallgatóknak szóló képzési kínálatról és az ösztöndíj-lehetőségekről is érdeklődött egyetemi látogatása alkalmával Colleen Bell nagykövet, akit Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese fogadott szerdán délután.

A tavaly decemberben kinevezett diplomata a Díszudvar megtekintése után folytatott kötetlen megbeszélést a rektorhelyettessel, amelyen többek között az Erasmus+ program és Fulbright ösztöndíj is szóba került. Előbbi kapcsán Bartha Elek rektorhelyettes elmondta, hogy az egyetem számos karának és tanszékének van élő kapcsolata amerikai intézményekkel, így nagy öröm, hogy immár a mobilitási programon keresztül is folytatódhat a közös munka.

A beszélgetésen elhangzott: jelenleg 44 amerikai hallgató tanul a Debreceni Egyetemen, valamint három amerikai egyetemmel (University of Missouri-St. Louis, The State University of New Jersey, Indiana University) áll intézményi szintű kapcsolatban, de nyitottak a további együttműködésre. Ennek kapcsán Colleen Bell nagykövet támogatásáról biztosította Bartha Elek oktatási rektorhelyettest.

A Debreceni Egyetem és a Fulbright Commission tavaly januárban írt alá együttműködési megállapodást, melynek részként a Debreceni Egyetem is bekerül a Fulbright katalógusba, és az ösztöndíjjal kapcsolatban felmerülő költségeket is közösen fedezik. A Fulbright Bizottság 1992-es fennállása óta mintegy 80 professzor és diák utazott Debrecenből az Egyesült Államokba és onnan ide ösztöndíjasként. A Debreceni Egyetem az egyik legnépszerűbb küldő és fogadó intézménye a Fulbright Bizottság magyar-amerikai oktatási csereprogramjának.

unideb.hu