Mikepércsi anyák catl tüntetés

Megkapta az építési engedélyt a CATL debreceni akkumulátorgyára

Helyi hírek

Június 13-án megkapta az építési engedélyt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól a kínai CATL óriásvállalat a Debrecen Déli Gazdasági Övezetébe tervezett akkumulátorgyár első ütemére.

A Szabad Európa azt írja, a hivatal indoklása szerint az akkugyár építése, használata és fenntartása nem veszélyezteti az egészséget, a köz- és a vagyonbiztonságot.

A határozat szerint a CATL egy cellagyártó és egy közműellátó épületet, továbbá egy tűzivíztartály-szivattyúházat, a főportát, valamint 13 felvonót építhet fel Debrecen határában. A határozat ismerteti a felhúzandó épületek paramétereit, ezek alapján a legnagyobb, a cellagyártó befoglaló mérete 832,58 méterszer 157,28 méter.

CATL Debrecen: online petíció indult a magyarországi akkumulátorgyártás ellen – itt írható alá

A szigorú biztonsági előírások mellett a dokumentumban az is szerepel, hogy a használatbavételi engedély iránti kérelem benyújtásáig 150 négyzetméterenként legalább egy telepített lombos fának kell lennie a gyárterület zöldfelületként megjelölt részén.

Bár a debreceni repülőtér közel van az épülő gyárhoz, a CATL építése ellen nem emelt kifogást az Építési és Közlekedési Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztálya sem, mert úgy látják, az építmények elhelyezése és magassága nincs közvetlen vagy közvetett hatással a légi közlekedésre és a földi telepítésű berendezések működésére.

Megszólalt a Debrecenben akkugyárat építő CATL menedzsere: teljesen automatizált lesz a gyár, az első időkben kínai szakemberek is érkeznek majd

Az akkumulátorgyár építése, valamint tervezett használata és fenntartása nem okoz a környezetében olyan káros hatást, „amely a terület rendeltetésének megfelelő mértéket meghaladná, az állékonyságot az élet, és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné, vagy a közérdeket egyéb módon sértené” – idézi a portál a dokumentum szövegét.