Marokkó földrengés

Több mint 600 áldozata van a marokkói földrengésnek – megrázó felvételek

Világ

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg Marokkót szombatra virradóra. A rengés epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrakestől délnyugatra.

Legalább 632-en meghaltak, 329-en pedig megsebesültek – köztük 51 kritikus állapotban van – jelentette az Al Aoula állami tévé a marokkói belügyminisztériumra hivatkozva.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) szerint több mint egy évszázada ez volt a legerősebb rengés, amely az észak-afrikai országban pusztított.

Hasonló katasztrófa legutóbb 2004-ben történt, ekkor egy 6,3-as erősségű földrengés sújtotta Al Hoceima kikötővárosát.

Marokkóban a modern idők legpusztítóbb földrengése 1960-ban volt Agadir közelében, amely legalább 12 000 ember halálát okozta.

Novák Katalin részvétét nyilvánította

Részvétét nyilvánította az éjszakai marokkói földrengésben elhunytak miatt Novák Katalin köztársasági elnök VI. Mohammed marokkói királynak és családjának, valamint az ország népének az X (korábban Twitter) platformon szombaton közzétett üzenetében.

“Mélységesen megdöbbentettek a Marokkóból érkező lesújtó hírek, hogy a földrengés több száz ember halálát okozta és nagyon sokan elveszítették az otthonukat”

– írta az államfő.

Hozzátette: imádkozik az áldozatok családjaiért ezekben a tragikus pillanatokban. Novák Katalin X-üzenetében erőt kívánt a mentési munkálatokhoz.