Eltűnt tengeralattjáró utasai

Megtalálták az eltűnt tengeralattjáró roncsait

Világ

Csütörtökön, néhány száz méterre a Titanic maradványaitól megtalálták a vasárnap eltűnt tengeralattjáró, a Titan roncsait. Öt nagyobb darabot és egy törmelékmezőt tártak fel – közölt az Egyesült Államok partiőrsége.

A BBC tudósítása szerint az öt emberrel a fedélzetén alámerült merülőhajó darabjait a kanadai gyártmányú Horizon Artic mentőrobot észlelte. A Titan maradványai nagyjából 500 méterre hevernek a Titanictól, így gyakorlatilag kizárható, hogy a tengeralattjáró a roncsokkal ütközött volna.

Szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Titan a hatalmas nyomás miatt még azelőtt felrobbant, hogy a hajó keresésére indultak volna, tehát már vasárnap, nem sokkal azután hogy a felszínnel való kommunikáció megszűnt, bekövetkezhetett a tragédia.

Mindezek azt támasztják alá, hogy a keresés során műszerek által érzékelt “dörömbölés” nem az eltűnt tengeralattjáróról érkezett. Sok még a kérdőjel, így a keresőrobotok a helyszínen maradnak, hogy további információkat gyűjtsenek a roncsokról.