A béke mint az emberek mindennapi életét megváltoztató intézmény

Világ

7. Éves Megemlékezés A “Béke és A Háború Megszűnésének Nyilatkozatáról” (DPCW).

Az “Intézményes béke: A kommunikáció erősítése a bizalom építése érdekében” címmel a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL) nemzetközi békéért felelős civil szervezet március 14. és 19. között tartja a “Béke és a Háború Megszűnésének Nyilatkozatáról” (DPCW) szóló 7. éves megemlékezését 41 afrikai, európai, észak-amerikai és ázsiai országban.

A “Béke és a Háború Megszűnésének Nyilatkozatával (DPCW)” mint az átfogó globális béketeremtő együttműködés eszközének megalapozásával 7000 ember csatlakozik a politika, a jog, a vallás, az oktatás, a média, a nők és az ifjúság területéről az eseményhez, ahol a résztvevők megosztják egymással a konfliktusmegelőzés, a közvetítés és a rendezés eseteit, hogy a békét mint egyetemes kultúrát és normát intézményesítsék.

“A 10 cikkből és 38 záradékból álló nyilatkozat célja, hogy visszaállítsa azt a szellemiséget, amely az ENSZ létrehozásának alapjául szolgált, és a globális közösség egyetemes értékeinek előmozdításával fenntartható békét teremtsen. A DPCW a háborúmentesség, a nemzetek és társadalmak közötti béke, a baráti kapcsolatok, a jólét, a boldogság üzenetét tartalmazza, ez egy egyszerű üzenet, amivel mindenki azonosulni tud” – mondta a március 14-i eseményen Prof. Dr. Md. Nazrul Islam, a Dhakai Egyetem Nemzetközi Jogi Tanszékének elnöke, aki a DPCW-t megfogalmazta.

Pravin Parekh, az Indiai Ügyvédi Kamarák Szövetségének elnöke az elért eredményekről szóló beszámolójában bemutatta az elszakadás és a bizalmatlanság leküzdésének főbb tevékenységeit, valamint a DPCW ENSZ-be történő bevezetésének megvalósítása terén elért eredményeket. “A HWPL a bizalmat és a kommunikációt erősítette a fiatalokkal, a nőkkel és a civil társadalommal szolidárisan világszerte olyan tevékenységeken keresztül, mint a Békeprojekt törvényalkotása (Legislate Peace Project), a Világbéke-csúcstalálkozó a vallások szövetségéért iroda (WARP) és a Békeoktatás (Peace Education)” – mondta.

Hangsúlyozva a vallási vezetők közötti párbeszéd szükségességét a tolerancia és a megértés elősegítése érdekében, Ven Myeong An, a koreai buddhizmus Yeorae Rendjének alelnöke elmondta: “Jelenleg számos konfliktus, üldözés és vallások közötti konfliktus zajlik a globális faluban. Ez az intolerancia és a kommunikáció hiánya miatt van. Mi lenne azonban, ha sok vallásos ember találkozna, hogy megvitassa a szentírásokat? Csak idő kérdése, hogy mikor jön el a béke világa”.

Az eseményen cselekvési terveket készítettek az ukrajnai béke érdekében. A több mint 100 országból érkező résztvevők “békeleveleket” írtak, hogy elítéljék az oroszok ukrajnai invázióját, mint a nemzetközi jog megsértését, és követeljék Putyin orosz elnök teljes kivonulását Ukrajna területéről. “Az oroszok jövőbeli generációi a történelem kitörölhetetlen és szégyenteljes részeként fognak emlékezni Önre és erre a háborúra, és Ön úgy marad meg a történelemben, mint aki felelős számtalan ártatlan élet feláldozásáért” – áll a levélben. A leveleket összegyűjtik és elküldik Ukrajnába, ahol béke emlékművet állítanak majd.

A beszéd során Lee Man-Hee, a HWPL elnöke hangsúlyozta: “A békét nem lehet egyedül elérni. Ha mindenki egyként tud együtt élni, akkor nem lesznek háborúk és konfliktusok. Ahogy a mondás tartja, szeresd felebarátodat, mint önmagadat, a háború csak akkor szűnik meg, ha szeretjük egymást. A jelenlegi nemzetközi jog nem tudja megakadályozni a háborút. Oroszország, az ENSZ állandó tagja, háborút indított. A DPCW-t azért vezették be, hogy megújítsák a háborút megszüntető, jelenleg működésképtelen nemzetközi jogot. Most van itt az ideje a béke elérésének. Ahogyan az embereknek tanulniuk kell ahhoz, hogy megteremthessenek valamit, a békét otthon és az iskolában kell tanítani a béke megteremtéséhez. Ha az emberek szíve megváltozik, egy jobb világ jön létre. A globális faluban mindenki váljon a béke hírvivőjévé.”

Különösen Svájcban, egy személyes rendezvényre került sor  Zürichben a HWPL svájci részlegének szervezésében, “Intézményes béke: A kommunikáció erősítése a bizalom kiépítése érdekében” címmel. A zürichi Kulturparkban mintegy 100 résztvevő gyűlt össze, és több mint 50-en online is csatlakoztak az eseményhez. A társadalom különböző területeiről három nagyra becsült vendég beszélt a kommunikáció és a közvetítés fontosságáról egy élő párbeszéd során. A rendezvény második felét előadások és egyéni beszélgetések töltötték ki. A kórus egyik dala a háborúk után nyíló béke virágait jelenítette meg, majd az eseményt közösségi eszmecsere követte. (x)