Ítéletidő Los Angelesben

Napok óta ítéletidő tombol Los Angelesben, 34 év után újra havazott a városban

Világ

Az extrém viharoktól sújtott december vége, január eleje után visszatért az ítéletidő Kaliforniába. A szokatlan lehűlés ezúttal havat és jégesőt is hozott az állam déli részébe. Tudósítónk helyzetjelentése Los Angelesből.

Harmadik napja megállás nélkül szakad az eső Los Angeles-ben, amely tegnapelőtt heves jégesőre is váltott. Az előrejelzések szerint az ítéletidőnek még koránt sincs vége.  A szombati napon a régióban további jelentős esőzést jósolnak. Venice Beach-en szokatlan hidegnek számító, tartós, 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet várható. Az extrém mennyiségű csapadékkal nehezen birkóznak meg a kanálisok városszerte – rengeteg súlyos vízátfolyás keletkezett az utakon. Los Angeles hegyi szakaszain ismét számítani kell a lejtőkön lezúduló hatalmas sárlavinákra, amelyek rendkívül veszélyesek. A december-januári nagy esőzésekben közel száz ember vesztette életét Kalifornia államban sárlavinák által.

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) pénteken kiadta a hivatalos vészhelyzeti riasztást, amelyben arra kérik a Los Angeles-i Simi Valley, San Fernando Völgye illetve a Santa Barabara-i régió lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne induljanak el se autóikkal, se gyalogosan, csak abban az esetben, ha a hatóság kitelepítést kezdeményez a körzetekben.

A helyi televíziók jelentései szerint Los Angeles Pasadena, Burbank, Észak-Hollywood városrészében szombat reggelre virradóan jelentős havazást mértek, és a hóhatár egészen a város egyik jelképéig, a Hollywood-feliratig ereszkedett le a napokban. Az előrejelzések szerint a Los Angelesben szokatlan ítéletidő egészen jővő hét szerdáig fog tartani, és lehet olyan nap, amikor a hőmérő higanyszála napközben sem kúszik magasabbra, mint 4-8 Celsius-fok. Ez azért is kínos a napfényes időjárásáról ismert városban, mert a kaliforniai építkezés nem veszi figyelembe a szélsőséges hőmérsékletingadozást és az extrém csapadékmennyiséget, így nagyon sok lakásban alig, vagy egyáltalán nincs fűtés. A szimpla nyílászárók is általában szigetelés nélküliek. A kaliforniai életformában a tevékenységek nagy része a szabadban zajlik, ezért Los Angeles lakossága számára most a lakásokba és a zárt terekbe kényszerül, és érezhetően lelassult a mindennap élet.

A balesetek is megszaporodtak Los Angelesben, illetve Kalifornia állam egész területén. A hirtelen jött jégzivatar és rendkívüli esőzés számos autópályán okozott komoly fennakadásokat. Víz alá került például a North 5 FWY egy szakasza, amely a város egyik ütőerének számító északi autópálya. Február 23-án a 10-es autópályán a jégeső miatt 20 autót érintett egy tömegbaleset, amelyből nyolc embert szállítottak kórházba. Nem ritka látvány a helyi televíziók híreiben a vízben elmerült autók képe sem. Az áradások miatt Észak-Hollywood egyes utcái és több autópálya völgy-szakasza is víz alá került. 

– Vida Virág –