Negatív rekordot döntött a halált okozó fegyveres támadások száma Los Angelesben az elmúlt héten

Világ

A Los Angeles-i Rendőr-főkapitányság (LAPD) aggasztó statisztikát tett közzé a napokban, miszerint jelentősen megnövekedett az erőszakos, súlyos testi sérülésekkel és nem egyszer halállal végződő bűncselekmények száma. A rendőrség adatai szerint, az elmúlt héten riasztóan kiugrottak a statisztikai adatok  – egy hét alatt harmincnégy ember vesztette életét fegyveres utcai támadásokban Los Angelesben.

A 12 milliós amerikai metropoliszban az elmúlt időszakban az utcán, köztereken, parkolókban, kisebb boltokban és tömegközlekedési eszközökön – főként a metrón – megszaporodtak az életet veszélyeztető bűncselekmények. Michael Moore rendőrfőnök elmondta, hogy a harmincnégy halállal végződő fegyveres támadásból huszonnégy Los Angeles egy bizonyos részén, a Los Angeles-i Rendőrkapitányság 77. utcai és délkeleti részlegének egy “feltűnően kis területén”összpontosult. Moore aggasztónak nevezte az elmúlt hetet és megjegyezte, hogy “…a lövöldözések nagy része a város egy figyelemreméltóan kis területére összpontosult statisztikailag, ha a gyakoriságot és a koncentrációt vesszük figyelembe”.

A rendőrkapitány közlése szerint a legtöbb ilyen bűncselekmény a bandaleszámolások számlájára írható vagy pedig rivális gang-ek közötti konfliktusok, törvényen kívüli igazságszolgáltatások. “Az a probléma, hogy Los Angelesben túl sok fegyver van, túl sok kézben.” – tette hozzá Moore.

De nem csak a gang-háborúk okoznak jelenleg problémát Los Angeles közbiztonságában. “Két év alatt 15,2%-kal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma.” – ismertette a statisztikát Moore. Elsősorban súlyos testi sértéseket, utcai rablásokat és kereskedelmi rablásokat jelentenek a rendőrség felé. Az áldozatok random járókelők, akiket magányos bűnelkövetők vagy néhány tagú bűnözői csoportok támadnak meg például bevásárlóközpontok parkolójában vagy az utcán. Az elmúlt időszakban számos internetes oldalon és a közösségi médiában is rendre feltűntek az esetekről készült aggasztó videók.

– Vida Virág –