A civil vezetésű mindanaói béketeremtés emlékére rendezett éves esemény, mely a béke fejlesztésére irányuló kollektív cselekvésre szólít fel

Világ

2022. január 24-én 51 ország több mint 22 000 társadalmi képviselője vett részt a béke napját ünneplő nemzetközi békekonferencián, amely virtuálisan került megrendezésre. Az eseményen a Mindanaón 8 évvel ezelőtt az iszlám és a katolikus közösségek között létrejött, civil vezetésű békemegállapodásra emlékeztek.

Még 2014-ben a Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), egy nemzetközi civil szervezet közvetített a mindanaói konfliktusban, helyi képviselők közti békeegyezményt javasolva. A HWPL elnökének, Man Hee Lee-nek a tanúsága szerint a békemegállapodást a helyi vezetést képviselő tiszteletbeli Esmael G. Mangudadatu, Maguindanao akkori kormányzója és a davaói érsekség érseke, Fernando Capalla emeritus írta alá. Azóta Maguindanao tartomány és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) január 24-ét a “HWPL béke napjává” nyilvánította, és évente megemlékezik róla, hogy megerősítse a nemzetközi együttműködést és a helyi partnerséget a mindanaói béke építése érdekében.

Mindezek mellett Mindanóban békeemlékműveket állítottak a békeszerződés tiszteletére. Az 1. és 2. békeemlékművet 2015-ben, illetve 2016-ban állították fel. A harmadik békeemlékművet 2021-ben avatták fel Cotabato Cityben. Luzonban elsőként az Ilocos Norte-i Dingrasban (Ilocos Norte) egy békeemlékművet avattak fel tavaly január 24-én, a HWPL béke napi ünnepség 8. évfordulójának részeként. A Siniloan Integrált Nemzeti Gimnáziumban található másik emlékműv februárban kerül leleplezésre.

A “Béke törvénye az égben és a földön” témájú esemény célja a vallások közötti vallásközi harmónia előmozdítása és a közvélemény támogatásának növelése a békét szolgáló nemzetközi jog létrehozásához.

Rendkívül fontos személyek mondtak gratuláló üzeneteket, köztük Vicente Sotto III szenátusi elnök, Panfilo Lacson szenátor, Cynthia Villar szenátor, Ronald “Bato” Dela Rosa szenátor, Alexander Gesmundo főbíró és Mariz Umali, a Fülöp-szigeteki televíziós hírműsorvezető. A különböző területekről érkező főszónokok szintén elkötelezettségi üzeneteket fogalmaztak meg, amelyekben kinyilvánították a béke előmozdítására vonatkozó terveiket a saját területükön, beleértve a jogot, az oktatást, az ifjúságot, a nőket, a magánvállalkozásokat és a médiát.

Prabhu Mahendra Das, a Sri Sri Sri Radha Madhava Mandir templomának elnöke elmondta, hogy úgy döntött, hogy részt vesz a Vallások Világszövetségének Békéje (WARP) irodájában, amelyet a HWPL szervez, mint “egy globális platformot a vallási vezetők számára, hogy beszélgessenek, megosszák, megvitassák, tanuljanak és harmonikusan és békésen növekedjenek együtt”. A vallás területén a békéhez való hozzájárulás érdekében hozzátette: “szilárdan hiszem, hogy minden vallásnak partnerséget kellene kötnie egy egyetértési nyilatkozat formájában”.

Raoul Victorino nyugalmazott bíró, a Fülöp-szigeteki Nemzeti Imareggeli (PNPB) elnöke és a Fülöp-szigeteki Keresztény Egyetem (PCU) Jogi Főiskolájának dékánja megosztotta, hogyan inspirálta őt az a “forradalmi mozgalom”, amelyet a HWPL kezdeményezett a globális béketeremtés támogatására a nemzetközi jog globális szakértői által készített “Nyilatkozat a békéről és a háború beszüntetéséről (DPCW)” tervezetén keresztül, hogy a békét mint globális kultúrát és normát támogassa. Kijelentette: “Arra fogok törekedni, hogy a Fülöp-szigetek elnöke támogassa a DPCW nemzeti szolidaritási nyilatkozatát. Ugyanakkor a DPCW-t [az oktatást] a jogi főiskolán is integrálni fogom a Fülöp-szigeteki Jogi Iskolák Szövetségével együttműködve”.”

Szintén a Fülöp-szigetek oktatási ágazatának képviseletében Ronald Adamat, a Felsőoktatási Bizottság (CHED) biztosa megosztotta: “A CHED Commission en Banc jóváhagyást adott ki Duterte elnöknek, amelyben arra ösztönzi, hogy január 24-ét nyilvánítsa ‘Nemzeti Béke Napjává’, amely a béke egyidejű megünneplését és betartását biztosítja a béke békével kapcsolatos tevékenységek, események és ünnepségek révén a kormányzat valamennyi eszköze és ügynöksége által, beleértve a magánszektort is. Ezt az oktatási ágazatban is meg kell ünnepelni és be kell tartani”.

“Célunk, hogy a világ minden emberét összehozzuk, hogy megteremtsük a béke világát, és azt maradandó örökségként hagyjuk a jövő nemzedékekre. Ahhoz, hogy ez a világ háborúk nélküli, békés hely legyen, váljunk a béke hírnökeivé. Emlékeztessük az embereket világszerte erre az érzelemre – a békevágyra – és a béke napjára, hogy minderre örökké emlékezhessenek” – mondta Lee elnök a záróbeszédek során. (x)