Mi a székletinkontinencia?

Világ

A székletinkontinencia kisebb arányban kerül szóba, mint a vizeletinkontinencia. Utóbbi nagyon lassan, de berögzült a köztudatba. Talán a gyógyászati segédeszközök reklámjának köszönhetően, de sokan tudják már, mire kell gondolni, ha meghallják ezt a kifejezést.

Aki szenved az inkontinencia bármelyik fajtájától, nem beszélt róla, szégyenként éli meg. Az ürítés egyébként is a társadalmi tabuk része, akkor kerül elő, ha az emberek feltétlenül megbíznak egymásban. A beteg pedig sokszor még az orvosban sem bízik meg, így akár éveken keresztül rejtegethet egy olyan problémát, amelyre van megoldás.

A székletinkontinencia a bélgázok és a széklet részleges vagy teljes visszatartásának képtelenségét jelenti. A páciens általában egyáltalán nem vagy csak részlegesen érzékeli az ingert, amelyet a szervezet generál, amikor üríteni szeretne. Ilyenkor a széklet részlegesen vagy teljesen a külvilágba ürül, ami miatt a beteg állandó rettegésben él. Bezárkózik, leépíti a kapcsolatait, így a szervi gond mellett nagyon hamar kialakul egy pszichés elváltozás is.

Hol a hiba?

Már egészen kora gyermekkorban felfedezi a csecsemő, hogy bizonyos ingerek esetén van kontrollja a teste felett. Próbálgatja ezeket a határokat, majd tudatossá válik a széklet- és vizeletürítés metodikája. A végbél záróizmai, a medencefenék izmai, az aranyerek párnái, a hasizmok, a bordaközi izmok mind részt vesznek a vastagbél mozgásának segítésében, amikor székelésre kerül sor.

A rendkívül összetett folyamatba azonban hiba csúszhat. Ha elveszítjük a kontrollt ezen izmaink felett, ha megszűnik az inger érzékelése, és baleset történik, akkor beszélünk székletinkontinenciáról.

A végbél záróizma a kor előrehaladtával veszíthet feszességéből. Az aranyérrel járó panaszok, az anális szex, a különböző végbélproblémák, a természetes, hüvelyi úton történő szülés mind elősegítheti a székletinkontinencia kialakulását. Ezért is ajánlott a biofeedback tréning, amellyel edzeni lehet ezt a területet. 

A késztetéses és a passzív székletinkontinencia 

A székletinkontinenciának két fajtája van. A késztetéses változat az, amikor a beteg érzi az ingert, de képtelen visszatartani, így a széklet azonnal ürül. A mellékhelyiség elérése esetleges, így az érintettet izolálja a betegség. Nem mer elmenni otthonról, hiszen az inger jelentkezésekor azonnal szükség van a WC-re.

Passzív székletinkontinencia esetén a beteg egyáltalán nem érzékeli az ingert, így a széklet úgy távozik, hogy nem is tud róla. A fehérnemű, a felsőruházat, minden bánhatja a legtöbbször idegrendszeri alapú betegséget. Demencia, végbélbetegségek, székletrögök is állhatnak a háttérben. 

Ami azonban biztos, hogy a legkisebb jelek esetén is azonnal proktológushoz kell fordulni. A lelki sérülések elkerülése, súlyossá válása plusz terhet ró mind a páciensre, mind az orvosra.