Az állandó harc a borotválkozás utáni kellemetlenségekkel

Világ

Mindenki, aki valaha is szőrtelenített már borotvával, találkozott az azt követő irritációval is. Mindegy, hogy testünk mely részéről van szó, az apró kiütések, pattanások nagy bosszúságot okozhatnak, a kirívó, súlyosabb esetekről nem is beszélve.

Mitől keletkeznek a pattanások és bőrpír jelei?

A borotválkozás talán az egyik legrégibb praktika a szőr eltávolítására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a legkíméletesebb is, még ha viszonylag hamar és egyszerűen meg is van. Bőrünk, mint a legnagyobb szervünk rugalmassággal hálálja meg, ha vigyázunk rá, érintetlenül hagyjuk kibontakozni védelmező szerepét.

Azonban, ha olyan procedúráknak tesszük ki „páncélunkat”, mint az erőteljes vagy már csorbult pengével való borotválkozás, az sérüléseket szenved. Ezek a sérülések a borotválkozás okozta hámsérülések, melyek bőrünk szarurétegének megsértése során keletkeznek. Ha ez a réteg megsérül, zöld utat adunk a fertőzésnek, kórokozóknak. Így alakul ki az égő, viszkető érzés és a bőrpír borotválkozást követően.

Hogyan előzhetjük meg az irritációt?

A megelőzés egyik alapköve az óvatosság, a kellő figyelmesség bőrünkkel szemben. Ne borotválkozzunk tehát erős mozdulatokkal! Semmiképp se borotváljuk bőrünket szárazon! Válasszunk a borotválkozás során elérhető termékek széles skálájáról, és gondoskodjunk bőrünk és a szőrzet puhításáról. Így kisebb az esélye annak, hogy hámsérülést okozunk, hiszen a borotva pengéje könnyebben siklik bőrünkön.

A #Barba Italiana palettáján elérhető termékek gondoskodnak bőrünk védelméről borotválkozás közben és után is. A szőrtelenítésre is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, hiszen ellenségünk lehet a gyakorlatlanság is. Már szőrtelenített területet ne borotváljunk át újra, remélve a tökéletes eredményt, mert azzal már csak irritációt fogunk elérni. Ez a hibás eljárás jellemző a férfiak rituáléjára is.

Kutatások bizonyították, hogy a férfiak arcuk borotválása során átlagos 170-szer érintik ugyanazt a felületet arcukon, melyből 100 már feleslegesnek bizonyul.

Hogyan kezelhetjük a fellépő panaszokat?

Jó, ha ismerjük saját magunkat és bőrünket. A megfelelő ismeretek mellett tisztában lehetünk például azzal, hogy az érzékeny bőrű, göndör hajú emberek vannak leginkább kitéve az irritációnak. Ha minden elővigyázatosságunk ellenére is megjelent a bőrpír, kiütés, pattanás, akkor sem kell kétségbe esnünk. Ezek legtöbbször maguktól elmúlnak rövid időn belül.

Mégis vannak olyan esetek, amikor kénytelenek vagyunk borotválkozás utáni kozmetikumokat használni. Legnagyobb segítségünkre itt is csak a természetes alapanyagokat tartalmazó termékek lesznek. A termékek kiválasztásánál tehát gondosan olvassuk el a címkét, törekedjünk arra, hogy GMO-, paraffin-, SLS- és parabénmentes szert vásároljunk. Keressük inkább a jól ismert gyógynövényeket, mint a levendula és a havasi gyopár, melyek elősegítik a bőr gyógyulását. Ezek a növények hatóanyaguknál fogva élénkítik a vérkeringést, és jó fertőtlenítő hatásuk is van.