Koronavírus oltás

Biden: az Egyesült Államok újabb 200 millió adag vakcinát vásárolt

Világ

Az Egyesült Államok újabb 200 millió adag koronavírus-vakcinát vásárolt, ami azt jelenti, hogy minden felnőtt számára biztosított lesz a kétdózisú oltás – jelentette be Joe Biden amerikai elnök az Országos Egészségügyi Központban (NIH) csütörtökön.

“Most annyi oltóanyagot vásároltunk, hogy be tudjuk oltani az összes amerikait” – fogalmazott.

“Egyenként 100 millió adagot vásároltunk a Pfizertől és a Modernától, így a készletünk 600 millió adagra nő majd” – jelentette be Biden.

“További jó hír, hogy mindkét vállalattal megállapodtunk, és most már szerződés kötelezi őket arra, hogy felgyorsítsák a 100 millió adag leszállítását, amit a korábbi június végi időpont helyett május végére vállaltak” – mondta az amerikai elnök.

Mintegy 330 millió lakosával, akik közül 73 millióan 18 év alattiak, az Egyesült Államoknak további 60 millió adagra lenne szüksége, hogy minden egyes amerikait be lehessen oltani. De sokan vannak az országban, akik kijelentették, hogy nem hajlandóak elfogadni a vakcinát, és a gyermekek számára nincs még engedélyezett oltás.

A Pfizer vakcinája akár 16 éves gyermekeknek is beadható, de a Moderna oltása csak 18 éves és idősebb felnőttek esetében alkalmazható. Ezek az életkori határok azonban hamarosan kibővülhetnek – mondta még januárban az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának víruskutatója.

Anthony Fauci egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Moderna már teszteket folytat egy 12 éves és idősebb gyermekek számára is megfelelő oltással kapcsolatban, ezért arra számít, hogy tavasz végére, nyár elejére a fiatalabb korosztálynak is lesz vakcinája.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint csütörtökig több mint 68 millió adag oltást osztottak szét az országban, és ezek mintegy 68 százalékát beadták.

(MTI)

Iris Properties

Debrecen, Gyolcsos utca

120 m2-es ház kiadó
390 000 Ft

Debrecen, Piac utca

140 m2-es kereskedelmi ingatlan kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Piac utca - Csendes lakás a belvárosban

74 m2-es lakás eladó
33 500 000 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük