Covid járvány

Törökországban ismét mintegy háromezer új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak

Világ
Koronavírus

Törökországban szombat után vasárnap is mintegy háromezer új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak – derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján vasárnap közölt adatokból.

Fahrettin Koca ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 3135-tel 27 069-re nőtt az országban az igazolt koronavírusos esetek száma. A fertőzés okozta halálesetek 73-mal 574-re emelkedtek, így ez az érték továbbra is stabilitást mutat, a napi elhalálozások száma április 1. óta 63 és 79 között mozog.

Az egy napon belül regisztrált új vírushordozók száma szombaton lépte át először a háromezret, akkor 3013 volt.
A török tárcavezető mikroblogján arról is beszámolt, hogy jelenleg 1381-en szorulnak intenzív ellátásra, 70-nel többen, mint szombaton, és 935-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig 24-el haladja meg az előző napi értéket. Az utóbbi adat tekintetében a napokban egyértelmű lassulás tapasztalható.

Az NTV török hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy egy 86 éves sakaryai asszony a magas vérnyomása, valamint a szív- és tüdőpanaszai ellenére meggyógyult a vírus okozta betegségből.

Törökországban péntek éjféltől lezárták a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak települést. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve legújabban a 20 éven aluliakra is. Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is.

Vasárnap a belügyminisztérium úgy rendelkezett, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem vonatkozik azokra a 18 és 20 év közötti fiatalokra, akik állami alkalmazottak, vagy ha a magánszférában dolgoznak is, de igazolni tudják munkaviszonyukat, továbbá akik mezőgazdasági idénymunkások.

A kis-ázsiai országban már korábban leállították a nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat is.

Az NTV egyik vasárnapi fotóriportjában arról tudósított, hogy Isztambulban, ahol a török népesség mintegy egyötöde lakik, és ahol messze a legtöbb fertőzöttet tartják nyilván az országban, a legnyüzsgőbb városrészek – a Hagia Sophia környéke, Eminönü és a Galata-híd, vagy a Taksim tér és az Istiklal út – gyakorlatilag teljesen kihaltak voltak.