Nem jó üzlet meggyógyítani az embereket?

Világ

Érdekes jelentést adott ki a minap az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs. A lényeg: a pénzemberek számára nem biztos, hogy jó üzlet a génterápia és a biotechnológia, mert ha túl hamar gyógyul meg a beteg, nem térül meg a befektetett pénz.Egyre-másra olvashatunk összeesküvés-elméleteket arról, hogy az orvostudománynak nem mindig, vagy nem elsődleges célja az, hogy a beteget kigyógyítsák a betegségből. Jobb üzlet, ha a kliens minél több gyógyszert vásárol, műtéteket hajtanak végre rajta, drága eszközöket használnak stb.

Bizonyíték ezekre persze nincs, de a CNBC cikke szerint a Goldman Sachs befektetési bank egy tanulmányában arra figyelmeztet:

az emberek meggyógyítása sokkal kevésbé kifizetődő, mintha hosszú távon kezelnék őket.

A The Genom Revolution (A genetikai forradalom) névre keresztelt jelentés április 10-én jelent meg, és azt a kérdést feszegette, hogy fenntartható üzleti modellt jelent-e, ha meggyógyítják a betegeket? A kérdés azért is aktuális, mert a küszöbön lévő génterápiával sok, korábban gyógyíthatatlan betegség is eredményesen kezelhető lehet.

A befektetési bank elemzője, Salveen Richter a hepatitis C vírussal példálózott, ami 2015-ben 12,5 milliárd dollár bevételt hozott a befektetőknek. De megjelent egy új gyógyszer, ami a betegek 90 százalékát végleg meggyógyította a betegségből mindössze 12 hét alatt. A befektetők legnagyobb bánatára a meggyógyult pácienseket nem kellett tovább kezelni és ők sem adták tovább a fertőzést. A hepatitis C vírus ma már csak 4 milliárd dollárt hoz a gyógyszeriparnak.

Ennek ellenére azért akad néhány terület, ahová érdemes lehet befektetni. A Goldman Sachs elemzője a vérzékenységet ajánlja, aminek piaca globális szinten 9-10 milliárd dollár lehet, és évente majdnem 10 százalékkal nő a betegek száma.