Forrás: Euronews

Taposóaknákra kényszerítették a magyarok a menekülteket?

Uncategorized

Mintha nem is ugyanarról tudósítottak volna magyar és német tévéhíradók a szeptember közepén történt röszkei összecsapások kapcsán. Az egyikben agresszív bevándorlók támadtak magyar rendőrökre, a másikban erőszakos magyar rendőrök támadtak védtelen menekültekre, a délszláv háborúból megmaradt horvátországi taposóakna-mezőkre kényszerítve őket. Nézzük, hogyan trükköztek a híradók!

A szerző Kenyeres Attila, a „Meghamisított valóság – a médiamanipuláció titkai” könyv írója.

Az előzmények: meginduló emberáradat Európába

2015 tavaszától felerősödött az Afrikából és a Közel-Keletről Európába tartó menekültáradat. Bár elsődleges céljuk Németország, útba esett Magyarország is, amelynek határát elsősorban Szerbia felől lépték át. A magyar kormány az illegálisan érkező emberáradat távoltartására műszaki határzárat épített a magyar-szerb határon. 2015. szeptember 15-étől már csak a kijelölt határátkelő helyen lehetett bejönni az ország területére. A műszaki határzár átlépése és megrongálása pedig bűncselekménynek minősül, amely szabadságvesztéssel, valamint kiutasítással büntetendő.

Mi is történt Röszkénél?

A magyar rendőrség szeptember 15-én reggel 7 órától ideiglenesen felfüggesztette a szerb-magyar röszkei határátkelő működését arra hivatkozva, hogy a Szerbiában felgyűlt illegális bevándorlók miatt a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak. Szeptember 16-ára több ezer fősre duzzadt a migránsok tömege a szerbiai oldalon. Dél körül ultimátumot adtak: vagy beengedik őket, vagy áttörik a kaput. A magyar rendőrök és terrorelhárítók hiába próbálták arabul is megnyugtatni a tömeget, a szerb oldalon rekedt migránsok délután három óra körül áttörték a magyar határt lezáró kaput. A rendőrök könnygázzal válaszoltak, erre a támadók kő- és betondarabokkal, botokkal, valamint a segélyszervezetektől származó vizes palackokkal dobálták meg őket. A rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, az arcukat eltakaró menekültek autógumikat gyújtottak fel, és a közeli épületek tetejéről köveket dobáltak feléjük Szerbia területéről. A szerb rendőrök nem intézkedtek. A delmagyar.hu szerint a migránsok gyermekeket és nőket használtak pajzsként maguk előtt, két gyereket át is dobtak a határon. Este fél hat körül a menekültek újabb rohamot indítottak, majd elkezdtek beáramlani Magyarországra. A rendőrök a Terror Elhárítási Központ embereivel együtt visszaszorították őket. Negyed hét tájban a helyszínre érkezett 20-25 szerb rendőr, akik elkezdték kiszorítani a migránsokat a helyszínről, majd a szerbek buszokkal kezdték elszállítani őket a horvát határhoz.

Szeptember 19-én a magyar rendőrök Győrben elfogták a zavargás egyik feltételezett irányítóját, a szíriai H. Ahmedet, aki a rendőrség szerint egy iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A saját útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított úti okmányt találtak nála. A Népszabadság úgy értesült, hogy a menekült H. Ahmednek Cipruson öt autója, halászhajója és vállalkozása is van. H. Ahmed ugyanakkor saját állítása szerint békítő szándékkal közelített a rendőrsorfalhoz és csak csitítani akarta a hőzöngőket.

Ezek tehát az előzmények – sajtóhírekből és rendőrségi közleményekből rekonstruálva, amennyire lehet. Nézzük, hogyan számoltak be erről különböző televíziós híradók aznap esti fő műsoridőben. Megvizsgáltuk a magyar és a német közszolgálati híradót, egy magyar kereskedelmi TV, a Magyar ATV híradóját, egy német kereskedelmi televízió, az RTL híradóját (RTL Aktuell), valamint egy nemzetközi  hírtelevízió, a Euronews tudósítását. A német híradókat azért választottuk, mert a legtöbb menekült Németországba igyekszik, így érdekes lehet, az ottani média hogyan számolt be a szerb-magyar határon történt összecsapásokról. Kivételesen rögtön a lényegre térünk, és az összefoglalóval kezdjük, az egyes híradók elemzését ez alatt tudja elolvasni, akit bővebben érdekel a téma.

Összegzés

Euronews: a legkiegyensúlyozottabb

Kizárólag szakmai szemmel vizsgálva a tudósításokat, elmondható, hogy a Euronews volt a legkevésbé manipulatív. Csak a röszkei zavargásokra koncentrált, igyekezett kronologikus rendben bemutatni az eseményeket, és szinte mindent megemlíteni, ami ismert volt. Beszámolt a történések időpontjáról, szólt a magyar rendőrök, és a menekültek veszteségeiről is, egyaránt megjelent a „bevándorló” és a „menekült” szó a tudósításban.

M1 és Magyar ATV: a két véglet

Az M1 híradója is csak a röszkei eseményekre koncentrált, ugyanakkor manipulatívnak tekinthető több értelemben is. A „menekült” kifejezést egyszer sem használták, csak a „bevándorló” és a „migráns” jelzőket, és igyekeztek hozzájuk negatív képzeteket társítani mind a megfogalmazásban („erőszakos migráns”,”agresszív tömeg”), mind a képi megjelenítésben. Így szinte kizárólag erőszakos fiatal férfiakat láthattunk, elsősorban a határ szerb oldaláról, tehát „az események sűrűjéből” származó felvételeken. Képileg magát a zavargást leginkább az M1 tudósítása és a Euronews tudta hitelesen visszaadni. Ugyanakkor az M1 próbálta a szerb rendőrök szerepét negatívan feltüntetni, háromszor is megemlítve, hogy nem avatkoztak közbe. (A német közszolgálati híradó viszont pont a fordítottját sugallta: az agresszív magyar rendőrökkel ellentétben békés, és a menekültek körében kifejezetten kedvelt szerb rendőrök voltak azok, akik végül megfékezték az összecsapásokat.) Az M1 beszámolt 20 megsérült magyar rendőrről, viszont a menekültek sérüléseit nem számszerűsítették, ahogy arról sem ejtettek szót, hogy voltak olyan migránsok, akiket a szerb rendőrök láttak el – a Euronews tudósítása szerint legalábbis.

A Magyar ATV Híradója ugyancsak manipulatívnak tekinthető, ők szinte mindent megtettek, hogy minél jelentéktelenebbnek tüntessék fel a röszkei összecsapásokat, és minél békésebbnek láttassák a menekülteket. Bár a felkonferálásban felsorolták, hogy köveket, beton- és fadarabokat, valamint palackokat dobáltak a rendőrök felé, ezekről a képeken semmit sem láthattunk. Azt viszont megmutatták, hogy a magyar rendőrség milyen nagy erőkkel vonult fel a határra a békés menekültekkel szemben. Már-már azt a látszatot keltve, hogy a rendőrség aránytalanul nagy erődemonstrációja provokálta ki a migránsok támadását. Amely a tudósítás képei szerint jelentéktelen volt, a kétperces beszámoló első másfél percében nem is esett szó róla, csak békésen skandáló, illetve rongyokkal és lécekkel a szögesdrótot elmozdítani akaró migránsokat láttunk. Az őket minél békésebbnek feltüntetni igyekvő tudósító később még azt is megindokolta, miért takarták el az arcukat az összecsapások közben: a könnygáz miatt. Elhallgatva azt, hogy esetleg a személyazonosság elleplezésére is használhatták a kendőket. (Az arc eltakarását a Euronews és az M1 is említette, ők azonban nem fűztek ehhez indokot.) Az ATV híradójában az igazi összecsapásokból szinte semmit nem mutattak, leginkább csak a felkonferálásban hallhattunk róla. Az események súlyát kívánhatták azzal is csökkenteni, hogy úgy fogalmaztak: a „hírek szerint többen is megsérültek”, azt sugallva, hogy ez nem is biztos, és nem volt olyan sok sérült. A résztvevők körét is kicsinyíteni igyekezhettek, hiszen azt mondták: „többen” nekitámadtak a kerítésnek. (Ezzel szemben az M1 híradója egyenesen „agresszív tömeg”-ről beszélt, ami a másik véglet.) A „bevándorló” kifejezés a Magyar ATV híradójában egyszer sem hangzott el – szemben az M1 híradójával, ahol pedig a „menekült” jelző nem szerepelt.

Német híradók: Magyarország a bűnbak

Az M1 aznap esti élő tudósításában a magyar belügyminiszter az összecsapásokat látva azt mondta: kíváncsi, hogyan változik meg a nyugati közvélemény, ha bemutatják ott is, milyen agresszívan léptek fel Röszkénél a migránsok. Nos, a német híradásokat elnézve ennek pont a fordítottja történt: Magyarországot és a magyar rendőröket tüntették fel agresszívnak a békés menekültekkel szemben. Sőt.

Sem a német RTL, sem az ARD nem foglalkozott a köveket és betondarabokat dobáló, gumikat égető, agresszív migránsokkal. Ők a vízágyúval és könnygázzal fellépő magyar rendőrökre és az ellenük védtelenül álló menekültekre fókuszáltak. Az M1-en és a Euronews-on mutatott, a képek alapján súlyosnak tűnő összecsapások felvételei nem nagyon jutottak el a német tévénézőkhöz. Legalábbis az RTL Aktuell és az ARD fő műsoridős híradóiban biztosan nem. Mindkét híradó Magyarországot tüntette fel az agresszor szerepében, amely előbb lezárta a határt a békés menekültek előtt, majd durván és erőszakosan lépett fel a kapu megnyitását békésen követelőkkel szemben. Egyetlen képsort sem láthattunk a kaput betörő migránsokról ezekben a híradókban, szinte csak a vízágyúval és könnygázzal lefújt embereket, valamint a magyar rendőrök aránytalannak feltüntetett támadását. Majd mindkét német híradó az agresszív Magyarországgal szemben békés, befogadó és toleráns Horvátországot hozta fel ellenpéldának, mindketten idézték a horvát miniszterelnök nyilatkozatát, mely szerint ők nemzetiségre, vallásra és bőrszínre való tekintet nélkül mindenkit átengednek. Magyar részről egyik német híradó sem szólaltatott meg, vagy idézett senkit. Mindkét német tudósítás azt sugallta: a magyar határzár és a magyar rendőrök erőszakos fellépése tehet arról, hogy a békés menekültek kénytelenek lesznek szembenézni azzal a veszéllyel, amit a délszláv háborúból Horvátországban hátramaradt taposóaknák okoznak. A horvát hatóságok ettől próbálják őket megmenteni azzal, hogy szervezetten szállítják tovább az oda érkezőket. A német beszámolók csak és kizárólag a “menekült” jelzőt használták. Mindkét német híradó Magyarország negatív szerepével zárta a tudósítást. A német RTL ismét a könnygázos röszkei oszlatást mutatta, az ARD pedig a szegedi ítélőtábla döntését említette, újabb magyar szigorításról beszélt, és a szegedi börtön kerítés szögesdrótjának képeivel fejezte be a beszámolóját.

Ezt követően mindkét tévé helyszíni tudósítókat kapcsolt. Az RTL Aktuell munkatársa itt mintegy mellékesen megjegyezte: korábban a menekültek köveket dobáltak a magyar rendőrökre. Majd síró gyermekekről és családokról beszélt, és arról, milyen extrém fájdalmat okozott nekik a bevetett könnygáz. Az ARD tudósítója az agresszív magyar rendőrökkel szemben a példásan és barátságosan viselkedő szerb rendőrök szerepét emelte ki, akik végül rendezték a helyzetet – szöges ellentétben az M1 tudósításával a passzív szerb rendőrökről. Végül az ARD az elő bejelentkezés után ENSZ főtitkár és az Európai Tanács elnökének Magyarország fellépését elítélő nyilatkozatait ismertette.

Érdekesség 1.

2015. október 15-én a bolgár határőrök lelőttek egy afgán migránst, aki Törökország felől próbált illegálisan Bulgáriába bejutni. Aznap este a német RTL Aktuell híradó negyedik híre szólt arról, hogy egy hónappal a szerb határ lezárása után Magyarország a horvát határt is lezárta. Jürgen Weichert tudósító szerint a szerb hatóságok kiválóan kezelik a menekültáradatot, ujjlenyomatot vesznek és fotókat készítenek, példásan bánnak a menekültekkel, és minden segítséget megadnak nekik. Közben egy kordon előtt rendben sorakozó menekülteket látunk, akiket a szerb határőrök kis csoportokban engednek be, szintén példásan. Megemlítette, hogy Magyarország miatt kell új útvonalon menniük. Ez a felkonferálásban és a tudósításban is elhangzott, utóbbiban térképet is mutattak. A tudósítás közepén mintegy mellékesen szót ejtettek arról, hogy Bulgáriában halálosan megsebesítettek egy afgán menekültet. Majd ismét jött Magyarország, amely lezárta a határait, és emiatt kell új útvonalon menniük.

Érdekesség 2.

2015. október 20-án a horvát-szlovén határon könnygázzal oszlatták a menekülteket, nőket és gyerekeket sem kímélve. Aznapi híradójában az RTL Aktuell nem tett említést erről az esetről.

Érdekesség 3.

A német RTL híradója Magyarországról már három éve nem nézhető a csatorna hivatalos honlapján, holott több más külföldi országból ugyanúgy elérhető, mint ahogy 2012-ig Magyarországról is volt. Így a tudósítást egy külföldön élő magyar ismerősöm rögzítette mobiltelefonjával az RTL honlapjáról, majd küldte el nekem a fájlt.

És akit bővebben is érdekel a téma, alább olvashatja az egyes híradók tartalmi elemzését:

Egy kronologikus tudósítás: Euronews

A tudósítás hossza: 1 perc 30 másodperc

Szöveges tartalom: A felkonferálás nélküli tudósítás időbeli sorrendben mutatta be az eseményeket. A migránsok megelégelték a várakozást a határon, és mintegy 100 fős csoportjuk megrohamozta a határt. Előzőleg a keménymag délelőtt ultimátumot adott a magyar rendőröknek: ledöntik a kerítést, ha nem nyitják meg a kapukat. Fél három körül történt az első roham, amelyben köveket és betondarabokat hajigáltak a magyar rendőrök felé, akik erre válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be. A magyar oldalon rohamrendőrök, terrorelhárítók páncélozott járművei érkeztek, és katonai helikopterek is köröztek a levegőben. Öt órakor sűrű füst gomolygott, mert a migránsok gumiabroncsokat égettek, fél hat körül pedig ledöntötték a kerítést. Tényszerűen megállapították, hogy az ostromlók az arcukat pólók és sálak mögé rejtették, a békés tömeg pedig hátrébb húzódott és a szerb rendőrök is így tettek. A tudósításban elhangzott: nők és gyerekek is kaptak a könnygázból, többeket a szerb rendőrök láttak el, de húsz magyar rendőr is megsérült. Internetes forrásokra hivatkozva megemlítették, hogy egy terhes menekült asszonynál a szülés is megindult, két gyereket pedig átdobtak a kerítésen, őket kórházban ápolják. A magyar belügyminiszter a szerb hatóságok közbenjárást kérte.

Jelzős szerkezetek: a tudósításban háromszor használták a „migráns” kifejezést, egyszer az „illegális bevándorló”, egyszer a „menekült” és szintén egyszer az „ostromló” jelzőt.

Képi tartalom: végig az összecsapásokat látjuk. A képeket erőszakos, kődobáló, gumikat égető, az arcukat sok esetben eltakaró fiatal férfi migránsok uralják. Nőket és gyerekeket egy felvétel erejéig látunk, ők épp a könnygáztól szenvednek. Főképp a szerb oldalról felvett képeket mutattak, a migránsok pedig összességében agresszív és támadó félként jelentek meg képileg.

Fő üzenet: a migránsok megrohamozták a határt, a magyar rendőrség önvédelemből erőszakot alkalmazott.

Agresszív bevándorlók támadása: M1 híradó

A tudósítás hossza: 2 perc

Szöveges tartalom: A felkonferálás azzal indít, hogy rátámadtak a magyar rendőrökre a bevándorlók a szerb határon. Az agresszív tömeg áttörte a kaput, a több órás összecsapásokban húsz magyar rendőr megsérült, a szerbek nem avatkoztak közbe.

A tudósítás szerint délután negyed négykor kezdődtek a zavargások: a szájukat eltakaró migránsok addig rugdosták a kaput, amíg be nem törték. Majd vízágyúk, készenléti rendőrök és terrorelhárítók sorakoztak fel a magyar oldalon. Egy ideig farkasszemet nézett a 200 fős tömeg és a magyar rendőrök, aztán a bevándorlók palackokkal és kövekkel kezdtek feléjük dobálni, akik erre reagálva könnygázt és vízágyút vetettek be. Folyamatosan rendőrségi helikopter körözött, és több mentőautó is felsorakozott a magyar oldalon. A migránsok azonban nem tágítottak, gyümölcsöket, faléceket, vizes palackokat, köveket, betondarabokat dobáltak. Majd erre válaszoltak ismét a magyar rendőrök. Hat óra után kiérkeztek a szerb rendőrök, de továbbra sem avatkoztak be. A szerb rendőrség tétlensége összesen háromszor is elhangzott a tudósításban. A magyar rendőrökkel ellentétben a menekültek sérüléseit nem számszerűsítették, csak annyi hangzott el, hogy voltak olyan erőszakos migránsok is, akiket mentő vitt el.

Jelzős szerkezetek: a tudósításban egyszer sem szerepelt a „menekült” kifejezés, ugyanakkor ötször használták a „migráns” szót, ebből egyszer az „erőszakos migráns” jelzőt. A „bevándorló” szó kétszer, az „agresszív tömeg” szóösszetétel egyszer jelent meg. A tudósítás végig különbséget tett a magyar és a szerb rendőrök között.

Képi tartalom: csak az összecsapások képeit látjuk. Agresszív, támadó migránsok és ellenük védekező magyar rendőröket látunk, főképp a határ szerb oldaláról filmezve. Egy kép volt, amelyben könnygáztól szenvedő, a szemét vízzel kimosó fiatal férfi migránst, a háttérben pedig egy gyereket látszik, akinek egy nő visz vizet a szemére.

Fő üzenet: az agresszív migránsok megrohamozták a határt, a magyar rendőrség önvédelemből erőszakot alkalmazott. A szerb rendőrök tétlenül szemlélték az eseményeket.

 

Volt valami rendbontás, de semmi komoly: Magyar ATV

A tudósítás hossza: 2 perc

Szöveges tartalom: A felkonferálásban az hangzik el, hogy megelégelték a várakozást a menekültek a szerb-magyar határon. Bedöntötték a kaput, kövekkel, beton- és fadarabokkal és palackokkal dobálták meg a rendőrök. Többen nekitámadtak a kerítésnek, ezért a rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett. Rohamrendőrök, TEK-esek és harckocsik jelentek meg, közben rendőrségi helikopter is körözött a helyszínen.

Majd Csek Péter tudósításában a kerítés előtt békésen skandáló menekülteket látunk, akik többek között a „Szabadságot akarunk!” és „Európa!” szavakat kiáltozzák angolul. Fiatalok, gyerekek, nők is ülnek előtte. A többiek a családjukkal pihentek távolabb. Majd azt látjuk, ahogyan vékony textillel, aztán egy vastag takaróval próbálták a szögesdrótot elmozdítani. De azok szétfoszlottak. Majd egy férfit mutatnak, aki fenyegető kézmozdulatokat tesz a magyar rendőrök felé, és arról beszél nekik, hogy gyerekek vannak a tömegben, ezért is követelik az ajtó kinyitását. Utána egyik társa lécdarabbal próbálta a szögesdrótot elmozdítani, de az sem sikerült. Ekkor már a tudósítás felénél járunk. Majd azt mutatják, hogy megérkezik a vöröskereszt vizet szállító busza, amelyet megrohannak a menekültek, akiket rendőrök toltak el sípolva. A narráció nem említi, hogy milyen nemzetiségűek, a képeken viszont a karszalagról látszik, hogy szerb rendőrökről volt szó. Majd vízágyút hoztak, és a 2-300 fős tömeg egy ideig farkasszemet nézett a rendőrökkel. Aztán 100 maszkos fegyveressel és két páncélozott járművel megjelent a TEK, akik bevonultak a két kerítés közé. Másfél perc már eltelt a tudósításból, és most említik meg, hogy miután a menekültek egy kisebb csoportja „megpróbálta betörni” a kerítést, a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük. Rohamrendőröket palackokkal és kövekkel dobálták meg. Ezekről azonban nem látunk képeket. Megemlítik, hogy néhányan át is jutottak, majd a rendőrök ismét vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget, akik ruhákkal takarták el a szájukat és az orrukat a könnygáz elöl. Ezekről sem mutatnak képeket. Végül elhangzik, hogy a hírek szerint többen is megsérültek.

Jelzős szerkezetek: a tudósításban egyszer sem hangzott el a „bevándorló” kifejezés, a „menekültek” szót ötször, míg a „migráns” kifejezést kétszer alkalmazták.

Képi tartalom: békés tömeget, köztük nőket és gyerekeket látunk, illetve gyülekező magyar rendőröket. 11 másodpercig mutatják a kerítést betörőket, ennél több erőszakos képsor nem jelenik meg. Sem az arcukat eltakaró, sem köveket és palackokat dobáló és/vagy gyújtogató menekültek nem jelennek meg képileg. Könnygáz bevetését és az azt szemükből kimosó embereket sem látunk. Néhány képet mutatnak működő vízágyúról, de azt is csak hátulról, tisztes távolságból, a magyar rendőrök mögül látjuk.

Fő üzenet: Volt egy kis rendbontás a szerb-magyar határon, de semmi komoly nem történt. Békés menekültek skandáltak, akik ellen a magyar rendőrség aránytalanul nagy erőkkel vonult fel. A menekültek egy kisebb csoportja megpróbálta betörni a kerítést, a csetepaténak állítólag több sérültje is volt.

 

Aknamezőre kényszeríti a menekülteket az agresszív Magyarország 1.: RTL Aktuell

A tudósítás hossza: 1 perc 30 másodperc

A felkonferálásban elhangzik, hogy több 100-an próbálták áttörni a magyar szerb határt, amelyet Magyarország lezárt. A hatóság vízágyút és könnygázt vetett be. A menekültek ezért kénytelenek új utat keresni, ami Horvátországon keresztül vezet Nyugat-Európa felé.

Carlo Schlender tudósítása azzal nyit, hogy a menekültek néhányat belerúgnak a kerítésbe, majd a magyar rendőrök azonnal könnygázt fújnak rájuk. A tudósító arról beszél, hogy nem akarják, hogy feltartsák őket, de a magyar rendőrök nem vonultak vissza, hanem teljes erővel a menekültekre támadtak, könnygázt és vízágyút vetettek be. 18 másodperc foglalkozik a zavargásokkal, és a magyar rendőrök erőszakos fellépését ecsetelik. Majd szántóföldek mellett vonuló menekülteket látunk, köztük egy közeli képet egy kisgyerekről. A menekültek most kénytelenek Horvátországon keresztül vonulni, és remélik, hogy itt legalább szívesen látják őket, nem úgy, mint Magyarországon. Legalábbis ezt ígéri a horvát kormány. Horvát miniszterelnök nyilatkozatát láthatjuk, aki arról beszél: készen állnak fogadni ezeket az embereket, függetlenül a vallásuktól és a bőrszínüktől. Továbbengedik őket, bárhova szeretnének menni. Németországba, vagy Skandináviába. Azt sugallva, hogy Magyarország a bőrszínük és a vallásuk miatt zárta le előttük a határokat. Majd térkép, amelyen fekete „X”-ekkel jelzett szögesdrót jelenik meg a magyar határon, és egy vörös nyíl, amely az új útvonalukat mutatja. Csakhogy ez veszélyes, mert több tízezer akna maradt Horvátország területén a délszláv háborúból. 2008 óta hiába próbálják semlegesíteni, még mindig sok van, és nagy a veszély. De most ez az egyetlen lehetőség, hogy elérjék a kívánt úti céljukat. Eközben ismét szántóföldek mellett vonuló családokat látunk, és egy közeli képet egy apukáról, gyerekkel a nyakában. Végül ismét a magyar határon történt vízágyús oszlatás képeivel zárják a tudósítást, miközben Magyarország keményvonalasságát említik. Ezt követően élő bejelentkezés a helyszínről. A tudósító Jürgen Weichert szerint már nyugalom van, a legrosszabbon túl vagyunk. Itt említi először, hogy a menekültek korábban kövekkel dobálták a magyar rendőröket, majd arról beszél, hogy az összecsapások közben családok is voltak gyerekekkel, sok gyerek sírt és kiabált, a könnygáz extrém fájdalommal jár, a gyerekek szeméből vízzel kellett kimosni.

Jelzős szerkezetek: a „bevándorló” kifejezés egyszer sem szerepelt. A „menekült” kifejezés a tudósításban ötször, az élő bejelentkezésben négyszer hangzott el.

Képi tartalom: 18 másodperc foglalkozott a zavargásokkal, ebből néhány másodpernyi képen a migránsok voltak agresszívak, a többiben inkább a magyar rendőrök támadása volt látható, és az, ahogyan a könnygáztól szenvednek a migránsok. A tudósítás végét szintén ezekkel a képekkel zárták. Közben szántóföldek mellett vonulók menekülteket, a magyar határzár miatti új útvonalat bemutató térképet, felrobbanó aknákat és a horvát elnök nyilatkozatát láthattuk.

Fő üzenet: a keményvonalas Magyarország lezárta határait, az agresszív magyar rendőrség támadóan lépett fel a békés menekültek ellen, akik most új veszélyes utakra kényszerülnek. Magyarországgal ellentétben Horvátország szívesen látja, és továbbengedi őket.

 

Aknamezőre kényszeríti a menekülteket az agresszív Magyarország 2. ARD 1 – Die Tagesschau

A tudósítás hossza: 1:40

Szöveges tartalom: A felkonferálásban arról beszélnek, hogy még nehezebb lesz a menekülteknek Nyugat-Európába jutniuk, miután Magyarország lezárta a határait. Most Horvátország felé próbálnak továbbmenni, akik bejelentették, hogy átengedik őket. A magyar határon összetűzések is kirobbantak a magyar hatóságok és a menekültek között.

Till Rüger tudósítása egy magyar vízágyú képével indít, miközben szóban a következőket sorolja: páncélozott járművek, vízágyú és könnygáz. A magyar hatóságok mindent bevetnek, hogy a menekülteket távol tartsák a lezárt kerítéstől. Egész nap százak demonstráltak, hogy átjuthassanak, „tárgyakat” dobáltak a magyar rendőrök felé, és azt skandálták, hogy nyissák ki a kaput. Most kénytelenek új utat keresni, kukoricaföldek mentén vonulnak. Majd a horvát miniszterelnök ugyanazon nyilatkozata következik, mint a német RTL-en, ugyanúgy elmondták a délszláv háborúból megmaradt gránátokat. A horvát hatóságok a veszélyre hivatkozva gyűjtik össze és szállítják tovább őket szervezetten. Majd ismét Magyarország: a szegedi ítélőtábla meghozta az első ítéletét egy menekült ellen, aki átmászott a kerítésen. Végül a tudósító arról beszél, hogy a magyar kormány újabb megszorításokat tervez a menekültek ellen. Majd élő bejelentkezés a szerb-magyar határról, ahol Christian Limpert tudósító elmondja: nyugodt a helyzet a határon, miután több sebesültje is volt a délutáni összecsapásoknak. Ismerteti, hogy két oka van a helyzet gyors rendeződésének: az első, hogy a szerb rendőrök a magyar rendőrökkel ellentétben tisztelik a menekülteket, akiknek jó tapasztalataik vannak velük, ezért a szerb rendőrök gyorsan rendezték a helyzetet. A másik, hogy rendelkezésre álltak buszok, amelyekkel Horvátország felé szállítják őket. Majd újabb hír következik az ENSZ főtitkárát sokkolták, ahogyan a magyarok bántak a menekültekkel, illetve az Európai Tanács elnöke szerint ügyelni kell a menekültek alapjogaira.

Jelzős szerkezetek: a tudósításokban egyszer sem hangzott el a „bevándorló” kifejezés, kizárólag a „menekült” jelzőt alkalmazták, ez 11-szer hangzott el.

Képi megjelenítés: az első képen egy magyar vízágyút látunk működés közben, hátulnézetből, a magyar oldalról, majd szemből is, a szerb oldalról filmezve. Majd az arcukat eltakaró menekülteket, akik a vízágyú elől futnak, illetve gumikat égető bámészkodókat, majd megint magyar vízágyút, és az elől hátrálókat látunk. Aztán a határnyitás érdekében békésen skandáló embereket. Majd a kukoricaföldek mellett vonulókat mutatják, és a horvát miniszterelnök nyilatkozatát. A tudósítás végén a Szegedi Ítélőtáblát kívülről, majd fejüket fogó, földön ülő menekülteket, előttük álló magyar rendőröket a kerítésnél. Végül szögesdrót képei a szegedi börtönből.

Fő üzenet: Magyarország lezárta határait, az agresszív magyar rendőrség támadóan lépett fel a békés menekültek ellen, akik most új veszélyes utakra kényszerülnek. Magyarországgal ellentétben Horvátország szívesen látja, és továbbengedi őket. Magyarország bírósági ítéletet is hozott a menekültek ellen, és újabb szigorításra készül.