Carpathian Brigade magyar fociultrák

Az UEFA cáfolja az MLSZ-t: mégsem lehet nagy-magyarországos jelképeket bevinni a válogatott meccsekre

Sport

A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden még úgy tudta, az UEFA is rábólintott arra, hogy a válogatott mérkőzéseken nagy-magyarországos zászlókat és molinókat is használhatnak a magyar szurkolók.

Ma viszont kiderült, az MLSZ-nél félreérthettek valamit, mert nem igaz, hogy az UEFA és a fociban megjelenő diszkrimináció ellen küzdő szervezet, a Football Against Racism In Europe elfogadta az érvelésüket, amely szerint a történelmi Magyarország térképnek és az árpádsáv színeinek megjelenítése nem minősül rasszista magatartásnak.

Az ügyben szerda reggel állásfoglalást kért a román szövetség (FRF) az UEFA-tól, amelynek válasza alapján közleményt adtak ki.

Világossá tették, hogy az európai szövetség nem engedélyezte és nem is fogja az MLSZ által említett szimbólumokat az európai meccseken, az MLSZ hibát követett el a bejelentéssel, mivel e szimbólumok megjelenítése megszegi az UEFA Fegyelmi Szabályzatában foglaltakat (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), s az FRF, ha szükséges, ezt jelenteni fogja a fegyelmi bizottságnak.

Azt is hozzátették, hogy a revizionizmus nem elfogadott a futballban, az FRF pedig biztos abban, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága szankcionálni fogja az említett szimbólumok használatát, mivel azok

gyűlöletet és erőszakot szíthatnak az európai mérkőzéseken.

A román ProSport sportlap szerda délután aztán közzétette az UEFA főtitkárának nyílt levelét, amelyet MLSZ-es kollégájának, Vági Mártonnak címzett. E szerint a szövetség meglepődött azokon a híreken, amelyek szerint az UEFA engedélyt adott az általa szervezett meccseken a nagy-magyarországos zászlók és molinók használatára – derült ki a hvg.hu cikkéből.

A félreértések elkerülése végett tisztázni akarjuk, hogy az UEFA nem engedélyezte az ilyen zászlók és molinók megjelenítését. Mi több, ahogy a korábbi levelemben is említettem, az ilyen molinók jelenléte fegyelmi következményeket vonhat maga után. Így aztán erősen javasoljuk: tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen zászlók és molinók megjelenítését bármilyen, az UEFA által szervezett mérkőzésen.