Aranycsapat

Legendás vb-gólok nyomában… Van, amiben a magyar válogatott még mindig listavezető

Sport

cica

string(5) "kutya"

cica

string(5) "kutya"

Katari hangolódásunk után lássunk kicsit könnyedebb témát, amelynek az eddigi világbajnokságok a főszereplői. Megpróbálunk elképesztő teljesítményeket és gólokat bemutatni a négyévente rendezendő viadalsorozat kapcsán. Elsőre hihetetlennek tűnik, de a magyar labdarúgó válogatott mai napig listavezető több rekordban is. Lássuk ezeket!

Magyar legek, amelyek még most is élnek

Ugyan Marco Rossi együttese nem jutott ki erre a világeseményre, de azért fontosnak tartanám megjegyezni, hogy az 1982-es El Salvador elleni 10-1-es végeredmény még mindig csúcsnak számít a vb-k történetében. Ezt ugyanis senkinek sem sikerült megdöntenie, így ha csak nem szakad ki a gólzsák valamelyik meccsen Katarban ez a rekord még sokáig fenn fog maradni.

Miképpen Kiss László leggyorsabb mesterhármasa is érvényben van még az ominózus meccsről, amit hét perc alatt ért el a dél-amerikaiak ellen. Kocsis Sándor is egyedülálló tettet tudhat magáénak, azzal hogy két egymás követő kilencven perc alkalmával is triplázni tudott 1954-ben, ami rajta kívül csak a német Gerd Müllernek sikerült. Ugyanebben az évben a magyarok hattyúdalával véget érő berni döntős Aranycsapat 27 góljával a legtöbb gombócot helyezte el az ellenlábasainak ketrecében.

Szalenko, Milla apó és a többiek

Oleg Szalenko az oroszok csatára még a fent említett „Kocsis”-rekordot is elhomályosította azzal, hogy 1994-ben az Egyesült Államokban megrendezett világbajnokságon mesterötöst hintett a kameruni válogatottnak, amivel nagyban megágyazott egy gólkirályi címének, amelyet a bolgárok korszakos zsenijével Hriszto Sztojcskovval kapott meg társbérletben hat góljáért cserébe.

Öregember nem vénember, szokták mondani, és ez a megállapítás tökéletesen igaz volt Roger Millára is, alias „Milla apóra”, aki 42 évesen még betalált említett meccsen az oroszok hálójába, így némi szépségtapaszt nyújtott az 6-1-es vereség mellé az afrikai országnak. Ettől függetlenül a francia
Just Fontaine 1958-ben elért 13 gólos abszolút csúcsát sem biztos, hogy mostanában fogják felülírni. Miképpen az angol Geoff Hurst döntőben elért triplája is valószínűleg egy ideig még rekord marad. Hurst 1966-ban, az NSZK elleni hosszabbításban 4-2-re megnyert finálé alkalmával talált be háromször.

Egy kis germanisztika Klosével

Miroslav Klose, a németek gólzsákja elmondhatja azt magáról, hogy 16 góljával abszolút csúcstartó lett. A lengyel felmenőkkel rendelkező csatárnál senki sem szomorította többször az ellenfelek kapusait az eddigi világeseményeken, és egyenletesebb teljesítményt sem találunk, miután Klose zsinórban öt mérkőzésen is betalált a perui Teofilo Cubillassal és honfitársával, Thomas Müllerrel egyetemben. A korábbi Bayern- és Lazio-csatár gyakorlatilag olyan magától értetődő természetességgel lövöldözte a gólokat, mint ahogy mi levegőt veszünk. 

A leggyorsabb találatok

Ha már németek, akkor érdemes felidézni, amikor a Real Madrid klasszisa, Toni Kroos 69 másodperc alatt duplázott 2014-ben a Nationalelf Brazília elleni elődöntő mérkőzésén, amelyet megsemmisítő 7-1 arányban nyertek meg a hazai pályán játszó Selecao ellen.

Tőle is gyorsabban reagált, és élt az eséllyel csereként a dán Ebbe Sand, aki 1998-ban 16 másodperccel pályára lépése után Nigériának köszönt be. A mindmáig leggyorsabb gól viszont a törökök legendájához, Hakan Sükürhöz fűződik, aki 2002-ben a Japán és Dél Korea által rendezett torna alkalmával a bronzmeccsen szerzett a koreaiak ellen.

A döntők történetében a holland Johann Neeskens 90 másodperces vezető gólja eddig az abszolút csúcs, aki az NSZK-t szomorította, ráadásul német földön. Végül aztán Paul Breitner és a már említett Gerd Müller megfordították a döntőt, és otthon tartották az aranyat 1974-ben.

Az említett összeállításban elsősorban a futball sava-borsával, a góllal kapcsolatban osztottam meg jó pár kivételes számadatot olvasóinkkal. Remélhetőleg a futball aranykönyve gyarapodni fogmajd pár hét múlva jó néhány rekorddal. Sok gólt és élvezetes meccseket kívánok minden futballrajongónak!

– Faragó László –