Klujber Katrin sír

Szomorúan nyilatkoztak kézis lányaink a horvátok elleni vereség után

Sport

Háromgólos vereséget szenvedett Horvátországtól a magyar női kézilabda-válogatott a szlovéniai Eb-n. A végeredmény a mieinkre nézve hízelgő, aki látta a meccset, az konstatálhatta, hogy gyakorlatilag esélyünk sem volt déli szomszédaink ellen.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint csodának kell történnie ahhoz, hogy a magyar női kézilabda-válogatott elérje a kitűzött célt, és a legjobb nyolc között végezzen az Európa-bajnokságon.

Semmi jót nem vár a kapitány

“Matematikai esélyünk még van elérni azt a célt, amit a szövetség kitűzött elénk, de a játék alapján semmi realitása nincs”

– nyilatkozta vasárnap este a szakvezető. Hozzátette, ha tudtak volna fokozatosan előrelépni, akkor még összejöhetne a nyolc közé jutás, így viszont nagyon nehéz lesz, csodának kell történnie hozzá.

A magyarok pénteken 33-28-ra nyertek Svájc ellen, vasárnap viszont 21-18-ra kikaptak Horvátországtól, és bár biztosan továbbjutnak a ljubljanai csoportból, a folytatásban további négy nehéz ellenfél vár rájuk. Kedden 20.30-tól a címvédő Norvégiával játszanak a csoportkör utolsó fordulójában, a középdöntőben pedig a Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia négyesből továbbjutó három együttes következik.

Golovin úgy vélekedett, igazándiból tét nélküli mérkőzés lesz a norvégok elleni, és talán könnyebb dolga lesz játékosainak, mert nem lesz rajtuk akkor teher, mint eddig, de a mutatott játékkal nagy probléma van.

“Amit terveztünk, az hatvan percen keresztül sehogy nem működött. Hiába kaptunk csak 21 gólt, védekezésben is ugyanúgy voltak hibák, mint támadásban. A statisztika is megmutatja, hogy nagyon sok volt a kihagyott helyzet. Megértem, ha valaki bizonytalan, de hogy az egész csapat?”

– nyilatkozta a három találattal elveszített vasárnapi mérkőzés után, amelyen 22 rontott magyar lövés volt.

Női kézilabda Eb: esélytelen volt a horvátok ellen a magyar válogatott

A kapitány felidézte, hogy Svájc ellen az utolsó tíz perc jó sikerült, ezen a meccsen viszont szinte nem volt olyan időszak, amikor azt lehetett érezni, hogy megváltozik valami. Felidézte, hogy egyszer Szemerey Zsófiának volt két védése egymás után, de a háromgólos hátrányt nem tudták tovább csökkenteni, mert újra kihagyták a ziccereket.

“A horvátok lassították a játékot, ezért nem a saját tempónkban játszottunk. Amikor volt lehetőségünk, akkor elkapkodtuk, és az is elbizonytalanodott, aki magabiztos volt”

– magyarázta Golovin.

Meglátása szerint visszatérő probléma a lövések pontatlansága, mert a felkészülés során három olyan mérkőzés is volt, amelyen nem jutott 22 gól fölé a csapat, de a kapitány szerint olyan bizonytalanok akkor sem voltak, mint most.
Az előző kontinenstornán bronzérmes horvátok kapcsán megjegyezte, tudták, mit fognak csinálni, az egész taktikájuk az egy-egyezésről szól, mert szinte nincs klasszikus lövőjük.

Így látták a lányok

Az M4 Sport szóra bírt néhány játékost is, akik úgy látják, van bennük egy gát, amitől még maguk sem hiszik el, hogy tudnak az eddig látottaknál sokkal jobban játszani.

“Nehéz ilyenkor mit mondani. Sokat hibáztunk, támadásban nem találtuk az utat, védekezésben kaptuk a beállós gólokat. Valami gát van a csapatban, ami miatt nem tudjuk magunkat adni. Nem hiszük el, hogy jobbak vagyunk ennél. Mentáltréner is segít nekünk, de nem megy egyik napról a másikra. Érezzük hogy valami nem jó és valami megoldást kell találni”

– mondta a találkozó után Hornyák Dóra (DVSC), a válogatott csapatkapitánya.

“Nekünk nem ez a dinamikánk, keveset futottunk előre. Be vagyunk lassulva, de nem tudom mi az oka ennek. Nem nagyon tudtam a horvátok kapusát legyőzni, végig próbálkoztam, de nem ment…”

– mondta Klujber Katrin a könnyeivel küszködv

“Próbáltam segíteni a csapatnak, a szívünk-lelkünk beleadtuk, de magunknak tettük nehézzé egy tízperces gólcsenddel. Ez sehol nem fér bele, főleg nem egy Eb-n. A kapott 21 gól nem olyan vészes, a támadásra kellene jobban koncentrálni. Van bennünk egy gát, nem tudom, mitől. Fel kell állni, tovább küzdeni, harcolni”

– nyilatkozta Füzi-Tóvizi Petra (DVSC). aki sportszerűen hozzátette, nem lehetett panaszuk a játékvezetőkre.