Volt lokisták és igazi gólgyárosok az alsóbb osztályokban – Mennyei Megye I-es körkép Hajdú–Biharból

Sport

Bár a magyar élvonal küzdelmei már véget értek, a megyei labdarúgó bajnokságokban csak most kezdődik a pontvadászatok hajrája. Az alábbiakban kicsit jobban górcső alá vesszük az alacsonyabban rangsorolt küzdelemsorozatokat, és környék jelentősebb csapatainak teljesítményét boncolgatjuk. A megyei bajnokság szépségéhez hozzátartoznak a hat vagy annál több gólos mérkőzések, a csontzenét sem mellőző faultok, és hát a vezetőedzők is szókimondóbban értékelik a mérkőzéseiket a sajtó képviselőinek, mint amit a tévéből megszokhattunk.

Az említett pontvadászatok majdnem mindegyikét a Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó Szövetség szervezi, és NB I-től eltérően a megye egyes bajnokságot tizenhat csapat alkotja. Ezért a létszámért egyébként máig eredménytelenül lobbiztak az első osztályban a honi sportvezetők a Csányi Sándor vezette szövetségnél. Így viszont pár osztállyal lejjebb legalább több meccs, izgalom és megszerzett pont is van. Ezt a sorozatot egyébként már az NB III előszobájának is lehet tekinteni, de ehhez a megyei bajnoknak sikerre kell vinnie a rájátszást egy másik megye legjobbja ellen. Ezt a jelenlegi lebonyolítást a 2013–14-es szezontól alkalmazzák. Lényege, hogy a 20 megye bajnokcsapata párokba sorsolva osztályozókat játszik, de ez a szám változhat általában licensz hiánya vagy anyagi problémák miatt. A párharcok győztesei feljutnak a harmadosztályba, ahol a területileg megfelelő csoportba sorolják be őket. Az osztályozók vesztesei pedig maradnak a negyedik vonalban.

A másodosztály közelségében 

Tavaly a Hajdúszoboszló jutott fel az MLSZ által lebonyolított NB III-ba, ami úgynevezett erőnyerőként sikerült neki, hiszen benne voltak abban a hat csapatban, akiknek ellenfél nélkül sikerült abszolválniuk a szintlépést. Jelenleg a fürdővárosiak stabilan meg is tudtak ragadni a harmadik vonalban, és jelenleg a húsz résztvevős Keleti csoport ötödik helyén állnak. Csillag László csapatának annak ellenére nem volt valós esélye a dobogós helyezésre, hogy a debreceni nevelésű, de ex-ferencvárosi Máté János becsülettel szállítja a gólokat – 29 szer volt eddig eredményes ebben a szezonban. Egyébként tavaly a még másodosztályú Kazincbarcika toronymagasan nyerte meg ezt a csoportot, így feljutott az NB II-be. Tette ezt úgy, hogy több mint tíz körön át a BKV Előre vezetett, de végül meghajoltak a nagyobb rutin és tudás előtt a fővárosiak. Majd őket megelőzte a DEAC csapata is, akiket a piros-fehérek legendája, Sándor „Tobe” Tamás kormányozott a második pozícióig. Csapatukban több egykori DVSC-ben is megforduló játékos is fellelhető, így Nagy, Sidibe, Bényei, Bereczki vagy éppen Spitzmüller is az egyetemisták sikereiért küzdenek.

Feltámadt balmazújvárosiak

Visszatérve a megye egyes felnőtt mezőnyére, az idei pontvadászatot már megnyerte a két fordulóval a vége előtt tizenöt pontos előnnyel vezető Balmazújváros csapata. Amennyiben a sorsolásnál Fortuna kegyes lesz hozzájuk, úgy minden esély megvan a szintlépésükre. Ez a csapat egyébként nem egyenlő az OTP Bank Ligában is megmérettetett Balmaz Kamilla Gyógyfürdő néven futóval. , Ezt 1996-ban alapították, piros-kék mezben lépnek pályára, és főként az utánpótlásukra támaszkodnak. Házi gólkirályuk pedig nem más, mint a Lokiban hajdanán epizódszerepet kapó, de Békéscsabán és Dunaújvárosban komolyabb karriert befutó Urbin Péter. A 37 éves támadó még mindig ontja a gólokat, ebben a szezonban eddig 23 alkalommal mattolta az ellenfeleket. Habár ezek a gólszámok nem igazán meglepőek a ligában, hiszen a ma már a DVSC-ben játszó Bárány Donát még a DEAC-ban a Puskás-díjas ollózásáról elhíresült Zsóri Dániellel karöltve 74 góllal terhelte az ellenfelek hálóját. Ez sem volt azonban elég a legjobb mesterlövész címhez, hiszen a 2018/2019-es szezonban Sárrétudvari alkalmazásában lévő Bajnók Imre 46 alkalommal volt eredményes. Rajtuk kívül egyébként még olyan csapatok játszanak hétről hétre a pontokért, mint a Monostorpályi, Derecske, Nyíradony, Kaba, Igor Bogdanovics korábbi klubja, a Hajdúböszörményi TE vagy éppen a Hajdúsámson T. T. I.SZ. E. Plusz. Érdekesség, hogy a magyar élvonalban idén 39 pontot szerző cívisvárosiak pontja a 8. helyre lenne elegendő, bár természetesen ez az összehasonlítás több sebből is vérzik.

Még erősebbek lehetnek

Egy osztállyal lejjebb, az ötödik divízióban (megye II.) még nem dőlt el a bajnoki arany kérdése, mivel a listavezető BeStrong SC vagy leánykori nevén Légy Erős Sportegyesület vív ádáz küzdelmet a Józsa és a Polgár csapataival. Három meccsel a vége előtt két pontos előnyben van a BeStrong. Ez a név bizonyára ismerős lehet a cívisvárosiak futballszurkolóknak, ugyanis a Katona Zoltán nevével fémjelzett kondiparkokat gyártó vállalkozás támogatója lett tavaly szeptemberben a Lokomotívnak. Keretükben még mindig aktívan játszik Madar Csaba, alias „Csipa”, aki a megye hármas sorozat bajnokaként 2021-ben egyedülálló tettet vitt véghez, hiszen ő lett az egyetlen olyan focista kis hazánkban, aki az összes sorozatban bajnok tudott lenni legalább egyszer. Szintén a lista élén lévő csapat adja a gólkirályt is, aki Molnár Zoltán Márton, és 36 gólját aligha fogják tudni megközelíteni idén. Érdekesség, hogy a 21 fős mezőny hátsó régiójában egy debreceni csapat – a 2011-ben alapított Debreceni Sport Club – is vitézkedik. 

Végezetül a megye háromra pillantva látható, hogy a Komádi vezet három egységgel a Hencida előtt, de a harmadik helyezett Bestrong SC második csapata is harcban van még a legfényesebb éremért. Itt olyan csapatok vannak, mint például a Biharkeresztes, Sáránd, Hosszúpályi, Hajdúbagos vagy éppen a kilenclyukú hídjáról ismert Hortobágy. Itt a gólkirály címe sem dőlt még el, hiszen a negyvenszer betaláló hajdúböszörményi Lakatos Tamás Patrik és a bihartordai Kállai Szilveszter között csak két találat a különbség, előbbi javára.

– Faragó László –

Fotó: Facebook/Bestrong SC