Közpénzből, ingyenesen tesztelik koronavírusra az NB I-es focistákat

Sport

A magyar kormány még 2020 novemberében hozott arról döntést, hogy a sportklubok a TAO-támogatást a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő célokra is felhasználhassák – írja az mfor.hu. Emiatt a lázmérőtől az egészségügi vizsgálatokig több mindent a hivatalosan közpénznek számító TAO-támogatásból finanszíroztak.

 

Az NB I-ben szereplő csapatok közül szinte mindegyik élt ezzel a lehetőséggel, kivéve a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia.

A többi csapat a tesztek mellett maszkokat és fertőtlenítőszereket vásárolt, akadnak olyan együttesek, ahol lázmérőkre és automata fertőtlenítő-adagolókra költöttek a TAO-támogatásból.

Az Mfor.hu összesítése szerint a 10 csapat összesen 425,1 millió forintot költött el, amiből a fentiek mellett

20 430 darab koronavírus-teszt,

1130 liter kéz- és felületfertőtlenítő folyadék jött ki.

A koronavírus-tesztekre 400,1 millió forint ment el.

A lap megjegyzi, a Kúria döntése értelmében a TAO közpénznek minősül, vagyis ezen csapatok közpénzből finanszírozta a teszteket. A 10 NB I-es csapat közül az MTK 12,8 milliót, a Honvéd 98,5 milliót, a Gyirmót pedig 60,8 millió forintot igényelt a TAO-ból ezen célokra, ezzel ők állnak a költési lista dobogóján.

A cikk szerint eléggé visszás, hogy míg a lakosság számára nincs ingyenes tesztelési lehetőség (miközben ez más országokban működik), és a kormányon sem látszik, hogy ezt bevezetnék, addig a sportkluboknál – jelen esetben az NB I-es focicsapatoknál – közpénzből finanszírozzák a járvány elleni védekezést.