Klujber Katrin

Női kézilabda-vb – Klujber Katrin nem játszhat Dánia ellen

Sport

Klujber Katrin combizomsérülés miatt szerdán nem játszhat Dánia ellen a magyar női kézilabda-válogatottban a spanyolországi világbajnokság középdöntőjének első fordulójában.

“Klujber kiesése óriási érvágás volt. Sajnos holnap biztosan nem szerepelhet, azt pedig majd meglátjuk, milyen állapotban lesz a pénteki meccs előtt” – nyilatkozta kedden Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.
A Ferencváros jobbátlövője hétfőn a Németországgal szemben 25-24-re elveszített utolsó csoportmérkőzés elején egy felugrásnál sérült meg, ezért a folytatásban már csak büntetőket lőni tért vissza a pályára.
“Szerencsére nem komoly a sérülésem. Kezeljük a lábamat, megteszünk mindent, amit tudunk, hogy folytathassam a játékot” – mondta Klujber.

A magyarok Szlovákiát csütörtökön 35-29-re, Csehországot szombaton 32-29-re győzték le Llíriában, így az E csoport második helyén végeztek, és két pontot vittek magukkal. A középdöntőben szerdán 20.30-tól Dánia, pénteken 18 órától Kongó, vasárnap 18 órától pedig a Koreai Köztársaság lesz az ellenfelük Granollersben, a negyeddöntőbe az első két helyezett kerül.

A magyar együttes számára kulcsfontosságú lesz a dánok elleni találkozó, mert vereség esetén elveszíthetik esélyüket a célként és elvárásként megfogalmazott negyeddöntőbe kerülésre. A küldöttség tagjainak a hétfő esti meccs után nem sok idejük jutott a pihenésre, ugyanis kedden a korai ébredés után autóbusszal átköltöztek Valenciából a 350 kilométerre lévő Barcelonába. Az Európa-bajnokságokon a jövő évtől bevezetik azt a szabályt, miszerint az utazással töltött nap nem lehet pihenőnap, vagyis másnap nem játszhat mérkőzést az érintett csapat, de ez a világbajnokságokra nem vonatkozik. A dánokat mindez nem érinti, mert ők a csoportkörben is Granollersben játszottak és Barcelonában laktak, tehát minden bizonnyal jóval pihentebben várják a középdöntő rajtját.

Golovin Vlagyimir ismét elmondta, hogy tanulniuk kell a németek elleni vesztes mérkőzésből, például azt, hogy ennyi technikai hibát és labdaeladást nem szabad elkövetni. Hozzátette, a 21 esetnek nagyjából a fele ki nem kényszerített hiba volt, a játékosok olyan szituációkban adták el a labdát, amilyenben ezen a szinten nem szabad.

“Ápolni kellett a lelkeket, de úgy láttam, ma reggelre már próbálták elfelejteni a tegnapot. Sajnálom, de azt kell mondanom, fáradtak. Akik sok időt töltöttek a pályán, azok nagyon, néhányan kevésbé. Ráadásul a fáradtság olyan, hogy győzelem esetén nem érzi annyira az ember, mint vereség után, de holnapra biztosan mindenki jobban lesz” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A dán válogatott kapcsán megjegyezte, az eddigi mérkőzéseikből nem lehet sok mindenre következtetni, mert ezen a világbajnokságon még nem találkoztak európai ellenféllel, Tunézia, Kongó és a Koreai Köztársaság pedig teljesen más kézilabdát játszik. Mint kifejtette, az északiak zárt, magas hatos fallal védekeznek, átlövésekre kényszerítik az ellenfeleiket, és ebből próbálnak ellenakciókat indítani.

“Támadásban van három-négy olyan játékuk, amit további egy-két-három lehetséges befejezésre bontanak. Ott észnél kell majd lenni és olvasni a játékot” – magyarázta. A kapitány szerint a dánok ellen egyszerűbben boldogulnak majd támadásban, mint a németekkel, mert utóbbiak védekezése eléggé mozgékony volt, lezárták a területeket, csupán Vámos Petrának sikerült néhányszor betörnie. A dánokra viszont inkább az oldalazás jellemző, és bármennyire ügyesek egy az egy ellen, a koreaiak néha találtak helyeket, márpedig ebben a magyarok is jók.

(MTI)