Tizennégy pontos győzelmet aratott a DEAC a Nyíregyháza felett

Sport

A Debreceni Egyetem alakulata ugyan lassan vette fel a mérkőzés ritmusát, de a harmadik negyedben mutatott domináns játéknak köszönhetően végül tizennégy pontos győzelmet aratott a Nyíregyháza ellen – írja a deac.hu

Rögtön egy szomszédvári rangadóval kezdődött a 2021-22-es szezon a DEAC-Tungsram számára, az ellenfél az első osztályba öt év után visszatérő Hübner Nyíregyháza volt. Milenko Topics nem okozott meglepetést, az előszezonhoz hasonlóan ezúttal is a Thames, Polyák, Vincent-Bodon, Dzseletovics, Tóth ötöst küldte fel a kezdéshez.

Pipiras révén a vendégek szerezték az első kosarat, melyre a Szegedről érkező erőcsatár, Djordje Dzseleovics válaszolt hat ponttal. A szabolcsiak nem voltak megilletődve A-csoportos debütálásukon, türelmes játékkal tartották a lépést Polyákékkal, sőt a negyed második felében Bazsó triplájával és Johnson ziccerével átvették a vezetést, Topics magához is hívta övéit (12-15). A rövid fejmosás sem hozta meg az eredményét, a piros-kékek nem kis meglepetésre 19-14-es vezetéssel zárták az első tíz percet.

A második negyedben Drenovacnak kevesebb, mint másfél perc kellett a fordításhoz, a szerb közönségkedvenc három egymást követő támadást is kosárral fejezett be, így már a Nyíregyháza volt kénytelen időt kérni (20-19). A folytatásban felváltva estek a kosarak, de rengeteg hibával játszottak a felek, az állóvizet Kovács Ákos zsákolása kavarta fel a játékrész derekán. A vendégek meglepően jól játszottak, sokáig tartották minimális előnyüket, a félidőhöz közeledve azonban jött Tóth Ádám, a center vezérletével újra átvette az irányítást a Debreceni Egyetem, így 37-32-vel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A fordulás után érezhetően jóval nagyobb fordulatszámon pörgött a DEAC-Tungsram, Thames hárompontosával kétszámjegyűre hízott a differencia, Dzseletovics duplája után pedig Pethő Ákos volt kénytelen kikérni egyperces szünetét (48-36). Ez sem lassította le a cívisvárosiakat, akik lényegesen nagyobb lendülettel kosárlabdáztak, mint az első húsz percben. A kiválóan játszó Dzseletovics triplája után Kerpel-Fronis és Lapornik is értékesítette büntetőit, így a 28. percben már húsz fölé nőtt a különbség (62-41). A Nyíregyháza a negyed utolsó perceiben ugyan újra magára talált, de így is tizenhét pontos debreceni vezetéssel várhatták az utolsó felvonást az együttesek.

Az utolsó tíz percben ismét leült a játék, a hajdúságiak rendre rossz döntéseket hoztak támadásban, így a vendégek három és fél perccel a vége előtt tízre zárkóztak (72-62). Bár átmenetileg újra egyszámjegyűre olvadt a differencia, a debreceniek kézben tartották a mérkőzést, s végül 79-65 arányú győzelmet arattak. A találkozó összképét nézve megérdemelt hazai siker született, ám várhatóan Milenko Topics együttesétől ennél jóval meggyőzőbb játék kell majd a bajnokság folytatásában.

DEAC-Tungsram – Hübner-Nyíregyháza BS 79-65 (14-19, 23-13, 25-13, 17-20)

DEAC: THAMES 9/3, Polyák 4, Valerio-Bodon -, DZSELETOVICS 23/3, Tóth 9 csere: Aska 8, DRENOVAC 13, Lapornik 7/3, Kovács 2, Kerpel-Fronius 4.

vezetőedző: Milenko Topics

Nyíregyháza: JOHNSON 23/3, Kiss 2, PIPIRAS 11/3, BRYCE 20, Tóth 2 csere: Mokánszki -, Leday 4, Bazsó 3/3, Bus-, Anda -, Kozák -, Vaskó -.

vezetőedző: Pethő Ákos

Milenko Topics: – Igyekeztünk mindent megtenni a felkészülés során, hogy levegyük a játékosok válláról az idény eleji terhet, de ahogyan a pályán látni lehetett, ez nem sikerült maradéktalanul. Pontatlanul kosárlabdáztunk, sok labdát adtunk el és a palánk alatt sem voltunk elég agresszívak. A második félidőben közelebb kerültünk saját ritmusunkhoz, ennek eredménye a győzelem, de finomítanunk kell még a játékunkon, hogy versenyképes együttes válhasson belőlünk.