Európa-bajnok a magyar női junior kézilabda válogatott

Sport

Hatalmas győzelmet aratott nemzeti együttesünk Oroszország ellen a szlovéniai Európa-bajnokság döntőjében – írja az MKSZ.hu

A döntőben is végig magabiztosan vezetve megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot Celjében a magyar női junior válogatott.

Ifj. Kiss Szilárd együttese a 2018-as serdőlő, majd a 2019-es ifjúsági Európa-bajnokság után a junior kontinensviadalt is megnyerte, így továbbra is csak arannyal rendelkezik a világversenyekről. Az aranyérem egyúttal azt jelenti, hogy Magyarország megvédte címét, hiszen két évvel ezelőtt Győrben is magyar siker született az U19-es Eb-n.

Női U19-es Európa-bajnokság, Celje, Szlovénia
Döntő:
MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 31-22 (17-11)
Játékvezetők: Chrisztidi, Papamattheou (görögök).
MAGYARORSZÁG: Bukovszky, Németh, Zsigmond (kapusok), Ballai B. 1, Bánhidi, Faragó 1, Farkas 7, Ferenczy 5, Juhász 1, Kajdon 5, Koronczai 4, Kukely 4, Mérai 1, Mlinkó, Vámos M. 2, Világos. Szövetségi edző: Ifj. Kiss Szilárd.
OROSZORSZÁG: Csipula, Vaszilenko (kapusok), Alekszejeva 4, Bajeva 4, Belolipetszkaja, Dolmatova 1, Dugykina, Iljina 1, Kainarova 2, Kipen, Krupennyikova, Mocsalova, Nyikulina 1, Szkivko, Sztatszenko 3, Zakordonszkaja 6. Szövetségi edző: Mihail Izmailov.
Kiállítások: 2, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 3/2.

– Nagyon boldogok vagyunk, különösen amiatt, hogy szinte minden meccsünket nagy fölénnyel nyertük, egyedül a franciák elleni találkozó volt szorosabb, de a végjátékban ott is felülkerekedtünk az ellenfélen – emelte ki ifj. Kiss Szilárd, a győztes együttes szövetségi edzője. – Nagyon összetartó csapatunk van, ez is segített a sikeres szereplésben. Nagy előny volt a fináléban, hogy mi már játszottunk több döntőt is, az oroszoknak talán elsőre ez sok(k) volt. Gratulálok az egész csapatnak! 

– Sok szeretettel gratulálok a junior válogatott játékosainak és szakmai stábjának az – újabb – Európa-bajnoki győzelemhez – mondta el Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. – Ez a korosztály 2018-ban serdülő, 2019-ben pedig ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, idén pedig junior Eb-t, tétmérkőzésen 22 meccsből 22 győzelem a mérlege, ami egészen imponáló. A jövő héten kezdődő tokiói olimpián szereplő női válogatott három tagja 2018-ban junior vb-t, egy játékosa pedig 2019-ben junior Eb-t nyert, remélem, hogy a ma győztes együttesből is mind többen lesznek alapemberei a felnőtt nemzeti csapatnak a közeljövőben, hiszen ez az igazi értékmérője az utánpótlás-sikereknek!

Az Európa-bajnokság All Star-csapata:
Kapus: Veronika CSIPULA (orosz)
Jobbszélső: Bruna ZRNIC (horvát)
Jobbátlövő: Nina KOPPANG (svéd)
Irányító: Lena GRANDVEAU (francia)
Beálló: Sarah BOUKTIT (francia)
Balátlövő: Daria SZTATSZENKO (orosz)
Balszélső: MÉRAI Maja

Gólkirálynő: Katarina PANDZA (osztrák), 68 góllal

Legjobb védő: Charite MUMBONGO (svéd)

Az Európa-bajnokság legjobb játékosa: KAJDON Blanka

Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Magyarország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, 4. Svédország, 5. Románia, 6. Dánia, 7. Horvátország, 8. Németország, 9. Norvégia, 10. Csehország, 11. Svájc, 12. Szlovákia, 13. Ausztria, 14. Szlovénia, 15. Montenegró (Portugália visszalépett)

Az Európa-bajnok magyar női junior válogatott:
Kapusok: BUKOVSZKY ANNA (Váci NKSE), NÉMETH Kata (Boglári Akadémia-SZISE), ZSIGMOND Panna (FTC)
Jobbszélső: PÁLFFY Anna (Váci NKSE)
Jobbátlövő: FERENCZY Diána (FTC)
Irányítók: BALLAI Borbála (FTC), BESSZER Borbála (Alba Fehérvár KC), FARKAS Johanna (Boglári Akadémia-SZISE), KAJDON Blanka (Boglári Akadémia-SZISE), KUKELY Anna (Békéscsabai ENKSE), MLINKÓ Zsófia (Boglári Akadémia-SZISE)
Beállók: BÁNHIDI Barbara (Boglári Akadémia-SZISE), FARAGÓ Luca (Boglári Akadémia-SZISE), VILÁGOS Diána (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (Boglári Akadémia-SZISE), KORONCZAI Petra (Boglári Akadémia-SZISE)
Balszélsők: MÉRAI Maja (Boglári Akadémia-SZISE), VÁMOS Míra (Boglári Akadémia-SZISE)

Szövetségi edző: Ifj. KISS Szilárd
Edzők: PAPP György, KUN Attila