Battai Sugár Katinka

Bronzéremmel tért haza a debreceni vívóreménység

Sport

Battai Sugár Katinka junior Magyar Kupa bronzéremmel tért vissza a vívóversenyekhez, a sorozat hétvégi fordulóján az elődöntőben a kadet világbajnok Szűcs Lucától szenvedett vereséget.

Szólhatna röviden a tájékoztatás, mely egy sziporkázó tehetség karrierjének újabb állomását mutatná be, ha nem lenne jelenleg is pandémiás helyzet. De van, úgyhogy ennek a bronzéremnek a története is más, mint a korábbi érmeké. A debreceni vívóreménység ugyanis hét hónap után indulhatott újra versenyen, a két héttel ezelőtti Magyar Kupát a debrecenieknek ki kellett hagyniuk edzőjük pozitív koronavírus tesztje miatt. Battai Sugár reálisan értékelte a visszatérését: „7 hónap után léptem újra pástra versenyen, így egy kicsit döcögősen indult az egész. Nehezen találtam az akcióimat. A koronavírus miatt az elmúlt öt hétben nem is tudtam az edzőmmel készülni, először én voltam karanténban, majd 3 hétig ő, két hete versenyt is kellett kihagynom. Ennek fényében nagyon értékesnek gondolom ezt a bronzérmet, főleg úgy, hogy az elődöntőben többször is kivédtem ellenfelemet, de a visszavágásom rövidre sikerült. Remélem, hogy a további felkészülésünket már nem fogja ennyire befolyásolni ez a vírus.” 

Interfencing Debrecen

Sápi Levente Máté az egyesület elnöke elmondta, hogy: „a nyár folyamán együttműködési megállapodást kötöttünk a Debreceni Szakképzési Centrummal, és az Irinyi János Szakgimnáziumban egy új vívótermet alakítottunk ki. A kormány vírus elleni védekezésként meghozott döntésének értelmében azonban, október 1-től a sportolóink az utcán találták magukat. A város vezetésének és az Ifjúsági Ház igazgatójának köszönhetően egy hét kihagyást követően tovább tudtuk folytatni a munkát, igaz nem a szabvány méretnek megfelelő vívópástokon. Ezúton is köszönöm dr. Széles Diána alpolgármester asszonynak és Halász D. János ügyvezető úrnak a gyors segítséget!”

Kontor Zsolt vette át tehát a kardvívók felkészítését, aki nagyon elégedett volt a hétvégi teljesítménnyel: „olyan egyesületekkel vettük fel a Magyar Kupában a versenyt, akik maradhattak vívótermeikben, tehát továbbra is ugyanúgy készülhettek, mint korábban. A mi sportolóink a hét minden napján más-más időpontban kénytelenek edzeni, persze jelen helyzetünkben annak is örülünk, hogy van hol. Hogy a helyzet még nehezebb legyen edzőnk, Dávid Laci is kiesett, szerencsére enyhe tünetekkel kell otthon maradnia. Ilyen hátérrel igazán kimagasló teljesítmény, hogy Sugi bronzérme mellett további 6 lehetőségünk adódott a döntőbe jutásra.” 

A debreceni versenyvívás tehát élni akar, és az elhivatott sportolókat és vezetőket látva élni is fog. Az Interfencing Debrecen vívói legalább is mindent megtesznek ezért, a hétvégén megszerezték az egyesület 20000. pontját a 2020-as egyesületi pontversenyben. Tavaly kicsit többel végeztek a legjobb 12 egyesület között.

– Urbán Ádám –