Szima Gábor kiszállt a DVSC-ből

Sport

19 év után elköszönt a DVSC-től a mostanáig többségi tulajdonnal rendelkező Szima Gábor. Az üzletember és családja korábbi 73 százalékos tulajdonrészét Debrecen önkormányzata vásárolta meg.

A szerdai sajtótájékoztatón Papp László polgármester bejelentette, az új klubmodell még kidolgozás alatt áll, de számít a helyi üzletemberek és befektetők támogatására, a csapatnak pedig csakis egy célja lehet, egy éven belül visszajutni az élvonalba. A klubvezetés is átalakul, a visszavonult csapatkapitány, Tőzsér Dániel szakmai igazgató lesz.  A város új klubigazgatónak Szabó Pétert jelöli, aki korábban a DVSC női kézilabdacsapatánál is vezető szerepet vállalt. A vezetésben továbbra is számítanak Róka Gézára, az eddigi cégvezetőre.

A futball mindig is olyan ügy volt Debrecenben, amely összekovácsolta a város közösségét és értéket teremtett, soha nem feledhető pillanatok azok, amelyek a DVSC bajnoki címeihez kötődnek. Éppen ezért a városnak kötelessége segíteni a klubot abban, hogy újra erőssé válhasson. Papp bejelentete: a két tulajdonos útjai elválnak. A város megvásárolja Szima Gábor részesedését, így közel százszázalékos önkormányzati tulajdonba kerül a DVSC.

„Eddig 73 százalék a Szima-családnál, mintegy 25 százalék az önkormányzat tulajdonában volt. Mivel az elmúlt években többször is volt súrlódás a két fő tulajdonos között, ezért az önkormányzat inkább az utánpótlásra, Szima Gábor és cégcsoportja a profi futballra koncentrált. Ez most megváltozik”

– fogalmazott a polgármester.

Szima Gábor azt mondta, a hétfői nyilatkozatai után sokan kérdezhetik, mi történt.

Az történt, hogy hétfő délután a polgármester felhívott, kedden pedig egy tíz perces megbeszélés után megállapodásra jutottunk. Üdvözölném, ha Debrecen cégvezetői, tőkései beállnának a klub mögé. Sajnos ez az elmúlt 19 évben nem történt meg. Ám ha ennek most jött el az ideje, most jött el. Akkor lehetne a Videotonnal és a Ferencvárossal versengő csapatot működtetni. Ha viszont most nem lesz Szima Gábor és nem állnak be a klub mögé, akkor nagyon nehéz idők várnak a klubra

– közölte a leköszönő klubtulaj.

A 2010-es évek második felétől a klubok jelentősen megerősödtek, a DVSC költségvetése stagnált, míg a többi klubé jelentősen emelkedett. Ennek ellenére jó keret maradt. Tavaly harmadikak lettünk, sokan mondták, kifutott eredmény, én azt gondolom, benne volt a csapatban. Úgy tűnt a nyáron, talán még erősödtünk is

– tette hozzá Szima, aki elismeri, hogy követett el hibákat, de büszke az előző 19 évre.

Kósa Lajos szerint

a Loki ugyanúgy a város szimbóluma, mint a Nagytemplom, Szabó Magda, vagy a Csokonai Színház. Szabó Magda akkor is a debreceni identitás része, ha nem olvasta valaki, a Csokonai Színház akkor is az identitás része, ha valaki nem jár a színházba. Igaz ez a Lokira is.

Nem lehet más célunk, mint visszajutni az első osztályba. Ez egy közös ügy. Együtt vagyunk Debrecen, együtt vagyunk a Loki. A mi felfogásunk – a mi azt jelenti, hogy a kormányzó erők – azon alapul, hogy a sport a magyar kultúra része, ahogy a színművészet, a filmgyártás, az irodalom, a költészet. Ép testben ép lélek, mondták a görögök (szerk.: igazából a rómaiak – köszönjük az észrevételt szemfüles olvasóinknak). Az a meggyőződésünk, hogy a civilizáció, a magyar civilizáció teljesítménye nem érthető, ha a sportot nem tekintjük a kultúra részének. Szemmel látható, hogy van egy nagyon erős meggyőződés, aki nem tekinti így a sportot, ezért támadja a baloldal rendszeresen az intézkedéseket. Nem akarom vitatni, hogy elképzelhető egy vita arról, hogy a sport a kultúra része vagy sem. Nekünk meggyőződésünk, nem lehet a sportot úgy tárgyalni, hogy az nem a kultúra része. A mi nézőpontunkból felvetni, minek stadiont építeni, mintha felvetnék, minek nekünk színház. A lakosság nagy része nem jár színházba. Márpedig ha a sport a kultúra része, akkor érdemes építeni uszodát, tornatermet, stadiont. Számunkra éppen ezért kézenfekvő, miért fontos, hogy a város beszálljon a DVSC mögé. Ha a Csokonai Színházat támogatjuk, hogy nem tud megélni a piacról, mindenki szerint rendben van. Természetesen ez csak akkor igaz, ha sikeres. Egy bűn rossz színházat nem szabad finanszírozni. Egy bűn rossz sportcsapatot sem szabad. Az egész arról szól, hogy a legjobbak közé verekedjük magunkat. Azt szeretnénk, ha az új finanszírozási modell ugyanolyan sikerekkel lenne képes, mint Szima úrral a megelőző 19 évben.”

– magyarázta Kósa.

Bennünk a vér piros-fehér

A DVSC jövőjéről tartunk sajtótájékoztatót.

Közzétette: Papp László – 2020. július 1., szerda