Szlovénia várhatóan június közepén megnyitja Olaszországgal közös határát

Sport
Koronavírus

Szlovénia várhatóan június 15-én megnyitja Olaszországgal közös határát – közölte szombaton Anze Logar külügyminiszter olasz kollégájával, Luigi Di Maióval közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatóján.

Di Maio európai körutazás keretében érkezett egynapos hivatalos látogatásra Szlovéniába, előtte Németországban tárgyalt a határok újranyitásáról.

Logar kiemelte: Olaszországban a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi helyzet nagyon gyorsan javul, de egyes tartományokban eltérő képet mutat. Mindazonáltal hozzátette: Szlovénia optimistán tekint a határok június 15-ei újranyitása elé.

Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, május közepén pedig – elsőként az Európai Unióban – hivatalosan is bejelentette a járvány végét. Olaszország kivételével minden szomszédos országgal újranyitotta a határait, a horvát, magyar és osztrák állampolgárok korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt.

Di Maio szerint Olaszország számára nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány után minden határ újranyíljon.
Mint mondta, Európának olyan helynek kell lennie, amely egyesít, nem pedig megoszt. Egységesebbé kell válnia, hogy megbirkózhasson az előtte álló problémákkal, mind a gazdaság, mind az egészségügy terén – fogalmazott az olasz külügyminiszter.

Szlovéniában a válságkabinet szombati közlése szerint az elmúlt egy napban öttel, 1484-re nőtt az új fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. Ezt megelőzően egy hétig nulla és kettő között ingadozott a napi új fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2121 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 10-en vannak kórházban, közülük ketten lélegeztetőgépen.

Horvátország, hogy megmentse a nyári idényt, május végén megnyitotta határait több EU-tagállam állampolgárai előtt. Olaszország azonban egyelőre még nincs a kedvezményezett országok listáján.