3,3 milliót keres egy átlagos NBI-es focista – tízszeresét a magyar átlagnak

Sport

Átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot – derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentéséből.

Az mfor.hu összegzése szerint ezzel a 21. legjobban fizetett bajnokságnak számít az NBI Európában. Ha a Transfermakt.de adatait vesszük alapul, azaz, hogy egy egyesület átlagosan 33 játékost foglalkoztat, kijön, hogy bruttó 3,3 millió forintot keresett egy hónap alatt egy NB I-es futballista. A 3,3 millió 2018-ban a nemzeti átlagkeresetnek épp a tízszerese volt.

A kelet-európai régióban az 5,3 millió eurós éves bérkiadás a harmadik legtöbb. Ukrajna 7 millió euróval, Lengyelország 5,8 millió euróval előzte meg Magyarországot. Horvátország, Csehország, Románia, Szerbia és Szlovákia mögöttünk volt.

A magyar fizetések növekedése két jogszabályváltozásnak is köszönhető:

  • 2017 szeptemberétől lépett életbe a fideszes hajdú-bihari képviselő, Tiba István javaslata, miszerint a sportvállalkozások mentesülnek a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól, illetve
  • a kormány megnövelte az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás felső határát, 250 millió forint éves juttatás helyett már 500 millióig lehet ezt az egyszerűsített adózási formát választani.

Az igazi természetesen nem a magyarországi focistafizetések nagysága, hanem az, hogy hazánkban a labdarúgás döntően nem piaci alapokon nyugszik.