BMW baleset 42-es főút

Összetörte a BMW-t a 42 es főúton: ez lehetett az oka

Rendőrség

Egy 62 éves férfi 2022. október 25-én 13 óra körül közlekedett a személyautójával Berettyóújfalu és Mezőpeterd között, a 42-es számú főúton – idézte fel közleményében a rendőrség. Előtte egy kisbusz haladt, ami a főút 39. kilométerszelvényében lassítani kezdett, mivel jobbra akart kanyarodni. A gépkocsi osztrák sofőrje későn vette észre a lassítást és hátulról nekiütközött a kisbusznak, ami az árokba csapódva állt meg.

A balesetben a személyautó vezetője és a kisbusz két utasa könnyű sérüléseket szenvedett. A rendőrök még a helyszínen alkoholszondát alkalmaztak a sofőrökkel szemben, ami az osztrák állampolgár esetében pozitív értéket jelzett. Későbbi gyanúsítotti kihallgatásán elismerte a felelősségét a baleset okozásáért.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást vele szemben. A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, amely – gépi meghajtású jármű vezetése esetében – a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti. Ennek oka, hogy a kismértékű alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az észlelési- és reakcióidőt, azaz hátrányosan hat a vezetési képességre.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy akik ittasan, vagy bódultan járművet vezetnek, elfogadhatatlan kockázatot vállalnak, és mások életét is veszélyeztetik, mivel az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető potenciális veszélyforrássá válik a közlekedésben.