Feltűnően koszos emberekre lett figyelmes egy hajdú-bihari határrendész

Rendőrség

A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség szabadidős rendőre figyelt fel Nagykereki határában 2022. november 11-én 12 órakor három feltűnően koszos, sáros ruhájú emberre, akiket a helyszínre kiérkező kollégák igazoltattak. Feltehetően a nő, és a két férfi illegális módon lépett be az országba. A nő és az egyik társa ecuadori állampolgárnak vallotta magát, jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az eddig adatok alapján harmadik társuk, – aki ecuadori származású spanyol állampolgár – segítséget nyújtott, hogy az országba bejussanak.

A közelben két személygépkocsi várakozott, amit szintén ellenőriztek az egyenruhások. A rendőrök a két autó spanyol állampolgárságú vezetőjét, valamint a harmadik spanyol állampolgárságú férfit embercsempészés gyanúja miatt előállították, elszámoltatásuk folyamatban van.

A két ecuadori állampolgárral szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.