Kezdő sofőr okozott súlyos balesetet a 4-esen, Hajdú-Biharban – vádat emeltek ellene

Rendőrség

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a fiatal férfi ellen, aki gyakorlatlansága folytán áttért a bal oldali forgalmi sávba és ott frontálisan összeütközött egy másik járművel.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően kb. másfél évvel szerzett gépjárművezetői engedélyt, így kevés vezetői tapasztalattal rendelkezett.

A fiatalember 2022. január 11-én, délután, téli fényviszonyok között, sűrű forgalomban, a havas, jeges felületű 4-es számú főúton közlekedett személygépkocsival Kaba felöl Püspökladány irányába. A járműben a jobb oldali első és a bal oldali hátsó ülésen egy-egy utas tartózkodott, az utasok és a vádlott is használta a biztonsági övét.

A vádlott haladása során nagyfokú figyelmetlenségből adódóan áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba és ott frontálisan nekiütközött a vele szemben, Püspökladány irányából érkező személygépkocsinak.

A nagy erejű ütközés következtében a vádlott által vezetett autóban utazó két sértett, illetve maga a vádlott is 8 napon túl gyógyuló, testszerte többszörös töréses sérüléseket szenvedett, míg a balesetben vétlen személygépkocsi vezetőjének 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülései keletkeztek. Az ügyészség szerint a baleset a vádlott KRESZ-szabályszegő magatartása miatt következett be.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a Debreceni Járási Ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és hosszabb időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.