Kölcsönkért kalapáccsal vert meg egy kutyát

Ország Rendőrség

A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt egy hatvanhét éves férfival szemben, aki Erdőtelek községben olyan súlyosan bántalmazott egy elkóborolt kutyát az utcán, hogy az állat röviddel később belepusztult a neki okozott sérülésekbe.

A vád szerint a terhelt tavaly, egy júliusi délelőttön, ittasan kerékpározott hazafelé a kocsmából, amikor – későbbi vallomása szerint – arra lett figyelmes, hogy az utcán egy magányos staffordshire terrier fajtájú nyolc hónapos kutya rámordul egy fiatal járókelőre. A vádlott ebből azt a következtetést vonta le, hogy az állat veszélyes, ezért elhatározta, hogy elpusztítja. Ennek érdekében átkiabált a legközelebbi kerítésen, és az ott lakóktól kért egy kalapácsot, melyet hamarosan ki is adtak neki. Ezzel a szerszámmal felfegyverkezve rátámadt a védtelen állatra, melyet néhány méteren keresztül magával vonszolt, majd egy kapubejáróban többször fejbe vágott. A véres jelenetnek tanúja volt egy szemközt lakó asszony, aki kirohant a házából, hogy megvédje az ebet, de amikor számon kérte az elkövetőn a cselekményt, az csak annyit válaszolt neki, hogy „megvédelek titeket is tőle”.

A kutya – bár eszméletét vesztette a bántalmazás alatt – végül visszavánszorgott a gazdája közeli lakóházához, ahol vérző fejjel lefeküdt a pajtában, azután napokig nem mozdult, míg végül – állatorvosi ellátás hiányában – kiszenvedett.

A Hevesi Járási Ügyészség állatkínzás bűntettével, valamint ezzel halmazatban felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja a kutyát bántalmazó férfit, akivel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

A Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága jelenleg elemzi, hogy az ügyben fennállnak-e az ügyészi keresetindítás feltételei. E körben az ügyészség vizsgálja nem csak a támadó, hanem az állattartó felelősségét is.

A főügyészség az idén egy hasonló bántalmazás kapcsán már nyújtott be keresetet a törvényszékre annak érekében, hogy a polgári bíróság tiltsa el a büntetőügyben állatkínzásért korábban elítélt személyeket az állattartástól. A Heves Megyei Főügyészség tavaly három ilyen pert is indított az állataiknak szenvedést okozó alperesek ellen.

 

ugyeszseg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük