“Talált” bankkártyával vásárolgatott egy debreceni autómosó dolgozója

Rendőrség

A fiatal fiú munkahelyén eltulajdonított egy bankkártyát, majd több helyen is fizetett vele. A debreceni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki.

Egy férfi tett feljelentést a rendőrségen 2019. július 3-án arról, hogy a bankkártyáját elhagyta, azonban észrevette, hogy azóta több, 5.000 forint alatti fizetés is történt vele. A rendőrök azonnal az ügy felderítésébe kezdtek, adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelyek eredményeként látókörükbe került egy 17 éves fiatal fiú, akit összefüggésbe lehetett hozni a bűncselekmények elkövetésével. A nyomozás adatai szerint a sértett egy debreceni autómosóban hagyta a gépkocsiját, és az ott dolgozó fiatal a jármű takarítása közben figyelmes lett az utastérben hagyott bankkártyára. A fiú eltulajdonította a kártyát, majd

több benzinkúton, valamint bevásárlóközpontban is fizetett vele. Minden fizetésénél odafigyelt arra, hogy az összeg ne haladja meg az 5.000 forintot, így több mint 30.000 forinttal károsította meg a sértettet.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a fiatalt, aki beismerő vallomást tett. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást vele szemben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal szeretné felhívni a lakosság figyelmét:

Ma már szinte ki sem tesszük a lábunkat úgy, hogy ne lenne legalább egy plasztikkártya a zsebünkben. A bankkártya a pénztárcánk részévé vált, szinte mindenhol fizethetünk már vele és a használat is sokkal biztonságosabb a készpénzhez képest.

Azonban ahogy egyre népszerűbb lett és egyre többször használjuk, úgy nőtt meg az esélye annak, hogy a kártya eltűnik, ellopják vagy az interneten keresztül visszaélnek az adatokkal. Persze ilyenkor mindenkit az foglalkoztat, hogy mi lesz akkor, ha a kártyával pénzt vesznek le, vagy vásárolnak, hiszen ma már nem nagy ördöngösség érintéses terminálokon 5000 forint alatt fizetni PIN-kód nélkül.

Mit tehetünk, ha megtörténik a baj?

Ma már nincs olyan pillanat, amikor ne tudnánk letiltani a bankkártyánkat. Telefonon a nap 24 órájában belföldről, valamint külföldről is megtehetjük és nincs akadálya annak sem, hogy személyesen, a bankfiókban kérjük az ügyintézőt arra, hogy tiltsa le a bankkártyánkat, vagy – ha reménykedünk abban, hogy még előkerül – módosítsa a limiteket.

Ha bűncselekményt követtek ellenünk, haladéktalanul tegyünk feljelentést! Ezt megtehetjük személyesen, bármely hatóság vagy hivatalos személy előtt szóban, illetve személyazonosító adataink és elérhetőségeink feltüntetésével bármely hatóságnak vagy hivatalos személynek címzett írásbeli (e-mailben, levélben) beadványában.