Maga alá temette a homok

Rendőrség
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt folytatott nyomozást egy 55 éves férfival szemben.

A nyomozás adatai szerint 2015. december 2-án 12 óra 30 perc körül Bagamér külterületén egy traktor utánfutójára 5 férfi homokot lapátolt. A munkavégzés során egy 36 éves férfira a körülbelül 9 méter magas homokfal ráomlott. A föld a helyi férfit az utánfutóhoz szorította, amelynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az esetet követően – igazságügyi szakértő bevonásával – büntetőeljárást indított a történtek körülményeinek vizsgálatára.

A helyszíni szemle során a nyomozók megállapították, hogy a helyszínen nem volt kinevezve egy munkairányító sem, továbbá a homokfal körüli terület nem volt ellátva figyelmeztető, tájékoztató jelölésekkel.  A megalapozott gyanú szerint a zárt, omlásveszélyes területen aznap a helyi önkormányzat munkavezetője nem tartott ellenőrzést és a munkakezdéskor megtartott eligazításon a dolgozók közül nem nevezett ki munkairányítót sem. A nyomozás során kirendelt igazságügyi munkavédelmi szakértő azt rögzítette, hogy B. L. megszegte a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat. A nyomozók az 55 éves helyi lakost gyanúsítottként hallgatták ki.

A rendőrség az ügyben folytatott nyomozást 2016. június 17-én befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította az illetékes ügyészség részére.