A tűzoltóknál nagyon fontos, hogyan kezelik a stresszt

Rendőrség

Stresszkezelő tréningen vettek részt megyénk tűzoltói tegnap a Debrecen Katasztrófavédelmi Kirendeltség tornatermében. A Hajdú-Bihar Megyei Területi Egészségügyi Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ pszichológusa, Szentesiné Miklós Andrea kezdeményezésére indult lélekpallérozó foglalkozások a jövőben a beavatkozó állomány munkáját lesznek hivatottak segíteni.

Az interaktív tréningeken a tűzoltók a megfelelő légzéstechnika mellett többek között a lazításhoz, a harag leküzdéséhez és a munkahelyi stressz kezeléséhez is kaptak útmutatást és tanácsokat, melyeket színes és érdekes gyakorlatok segítségével sajátíthattak el. A kezdeti feszült hangulatot, a Kowalsky és a Vega zenekar: “Amilyen hülye vagy én úgy szeretlek” című dala oldotta, ami teljes sikert aratott a fiúk körében. Ezt követően már egy sokkal lazább légkörben folytathatták a beszélgetést, és a feladatok végrehajtását.

A tűzoltók mentális egészsége alapvető a hivatásukhoz, hiszen a lelkileg kiegyensúlyozott és megfelelő érzelmi támasszal rendelkezők a munkájuk során felmerülő problémákat is jobban tudják kezelni. Ehhez pedig a stressz kezelése elengedhetetlen, hiszen mindennapjai során a beavatkozó állományra az átlagosnál sokkal nagyobb pszichés megterhelés hárul, amit megfelelő segítséggel kezelni kell.

A lelki egészség megtalálásához és megőrzéséhez a sport is hozzájárul, esetleg olyan hobbik, melyeknek során az ember teljesen kikapcsol és feltöltődik, felvértezve ezzel magát a problémák leküzdésében.

“Semmi sem gyógyít úgy, mint a mosoly és a nevetés. Ha könnyedebb lélekkel éljük a világot, azt mutatja: szívünk a helyén.” Douglas Pagels

Kép: Kelemen- Madai Petra tű.hdgy.