Rogán Antal-interjú

Rogán Antal: Orbán Viktor olyan kiemelkedő egyéniség, “akiből egy évszázadban egy ország életében maximum két vagy három ember születik”

Ország

Ígéretéhez híven interjút adott a 444-nek Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A beszélgetés a Karmelitában zajlott, egy hatalmas asztalnál.

A Fidesz kampányszlogenjeiért is felelős miniszter utoljára 2014-ben adott interjút kormánykritikus sajtóterméknek. Rogán a 444-nek elmondta, munkáját leginkább “kormányzati backoffice”-ként lehetne jellemezni. A backoffice a gyár, és nem a gyárról szokás beszélni, hanem a termékről.

Rogán szerint természetes, ha “egy parlamentáris demokráciában összeér egymással a pártfeladat, hiszen a pártok vezetőit választjuk meg politikusnak, és összeér egymással a kormányzati feladat”, valamint azt is természetesnek nevezte, hogy

“ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel”.

Ez viszont azért lehet aggályos, mert egy kampányban a pártokra szigorú költségvetési szabályok vonatkoznak, hogy mennyit költhetnek. Egy 2013-as törvény értelmében például egy parlamenti választáson egy párt maximum jelöltenként 5 millió forintot költhetne kampányra. A kormányt viszont semmilyen korlátozás nem köti, hogy kampányidőszakban azokat a kommunikációs elemeket harsogja „társadalmi célú hirdetésként” számtalan csatornán, amik történetesen megegyeznek a kormánypártok kommunikációs elemeivel.

Arra, hogy a kormányzati médiabirodalomban rendszeresen folynak lejáratókampányok, és ebben neki mi a szerepe van, válaszadás helyett arról kezdett el beszélni, hogy miért nem adott és nem ad a 444-nek és másoknak sem interjút, és miért nem ajánlja ezt a kormányzat szereplőinek sem. Rogán Antal szerint a lejáratókampányokat végző kormánylapok valójában “jobboldali értékeket képviselő” lapok.

A kormányzati plakátkampányok létjogosultságával kapcsolatban azt mondta: ezekre azért van szükség, hogy a kormányzat elmondhassa a véleményét. Ennek alapján az emberek majd eldöntik a választáson, hogy az a kormány megfelelően látja-e a dolgokat. Szerinte nem elég, ha a kormány véleményéről csak médiumok útján értesülnek az emberek.

A minisztériuma által az utóbbi 9 évben kötött 1360 milliárd forint értékben kötött szerződésekről Rogán Antal azt mondta: ezeket a számokat vitatja, és nemrég a Financial Times egyik újságírójának is elmondta hétfőn. E számmal kapcsolatban úgy fogalmazott: “Véleményem szerint kicsit rossz struktúrában került összeadásra””, és szerinte valójában ennek a fele lehet a reális.

A Völner–Schadl-botrány esetében közölte kabinetfőnökével, Nagy Ádámmal kapcsolatban (akinek a neve szintén előkerült az iratokban): “Megvártam, hogy mi lesz az egyes vizsgálatoknak az eredménye. Ezekből számomra az derült ki, hogy az Ádám teljes egészében ártatlan ezekben az ügyekben.”

Arról, hogy miként került “Tóni, Barbara és Ádám” neve az iratokba, azt mondta: senkivel nem folytatott olyan beszélgetést, mint ami az iratokban szerepel. “Ez nekem azóta is rejtély, ezt megmondom önnek őszintén […] Az én lelkiismeretem e téren nyugodt. Én semmilyen ilyen beszélgetésen nem vettem részt.”

 

Arra a kérdésre, hogy lenne-e miniszterelnök, Rogán azt felelte:

“Eszem ágában sincs, nem vagyok alkalmas erre.” Hozzátette: más miniszterelnöknek sem végezné el a mostani feladatát, méghozzá azért, mert Orbán Viktort olyan kiemelkedő egyéniségnek tartja, “akiből egy évszázadban egy ország életében maximum két vagy három ember születik”.