Hőségnap 2024

30 fokkal indult az április, máris túl vagyunk 2024 első hőségnapján

Ország

Kelebián 30,2 Celsius-fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap – közölte a HungaroMet Zrt a Facebook-oldalán.

Azt írták: az előzetes adatok alapján jócskán megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord, és máris megvan 2024-ben az első hőségnap. Hőségnapnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 30 Celsius-fokot.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Kelebián hétfőn kora délután 30,2 fokot mértek. Az erre a napra vonatkozó korábbi melegrekordot Körmenden mérték, 1989-ben, akkor április 1-jén 27,7 fokot regisztráltak.

Hűvösebb napok jönnek

A folytatásban néhány napos szünetre megy a nyárias idő.

Kedden nyugat felől tovább növekszik a felhőzet, az éjszaka második felében keleten is beborul az ég. A nyugat felől érkező intenzív csapadékzónából sokfelé várható eső, zápor, egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. Kiadós mennyiség a Dunántúl nyugati és középső részein eshet, míg az Alföldön kisebb mennyiség valószínű, arrafelé maradhatnak száraz részek is. Az egyre inkább északnyugatira, nyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, főként az átvonuló hidegfront környezetében hirtelen viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a legenyhébb az idő.

Délután a front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik – ott még délután is számíthatunk borult, esős tájakra -, mögötte viszont szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is.

Szerdán napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd a nap második felében délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Kevés helyen előfordulhat gyenge csapadék. A délnyugati szelet élénk, többfelé erős lökések kísérik. A hajnali 2, 8 fokról 15 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délen lesz a melegebb.

Csütörtök éjjel erősen, napközben változóan felhős időre számíthatunk, általában többórás, északkeleten kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat csapadék, nagyobb eséllyel északon, északkeleten. A nyugati, délnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 4, 11, délután 15, 22 fok várható, délnyugaton mérhetik a magasabb értékeket.

Pénteken változóan felhős időre van kilátás többórás napsütéssel. Csapadéknak kicsi az esélye. Élénk, helyenként erős lökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A minimum 5 és 11, a maximum-hőmérséklet 18 és 25 fok között várható, délen lesz a melegebb idő.

Szombaton változóan, majd jobbára gyengén felhős, napos időre lehet számítani. Csapadék nem valószínű. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödik a délnyugati szél. A hajnali 7, 13 fokról 21 és 27 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap gyengén felhős, napos, száraz időben lesz részünk. A déli szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet 8 és 14, a maximum 22 és 28 fok között valószínű.