Fiák István és Kósa Lajos

Nem kapják meg az Orbán által ígért 500 milliót a recski sárlavina károsultjai, akiket Kósa Lajos barátjának bányája öntött el

Ország

A kormányfő által elkülönített félmilliárd forint nem kerül Recskre, így ebből a pénzből senki nem számíthat segítségre azok közül, akiket elöntött Kósa Lajos barátjának bányája – tudta meg a 24.hu.

Pár napja az ATV reggeli műsorában Nagy Sándor recski polgármester váratlanul kijelentette: az 500 milliós támogatás okafogyottá vált, ezért már nem is számolnak vele.

A polgármestertől bővebb kifejtést kért a 24.hu, Nagy válasza szerint az Orbán Viktor által kiszignózott 500 milliós támogatást “csak úgy nem adják oda, ahhoz kellett volna a Belügyminisztérium támogatói okirata is. Ez viszont nem született meg”.

“A sárlavina által érintett recski ingatlanokat több szakértő is felmérte, jöttek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a Heves Vármegyei Kormányhivatal részéről is a Belügyminisztérium felkérésére, de ezek a vizsgálatok mind azt támasztották alá, hogy a házak statikailag nem sérültek meg. Nekem mondták is már akkor a szakértők, hogy erre nem fognak 500 milliót adni, higgyem el nekik. Mert ha erre adnának félmilliárdot, akkor nem lenne megállás, a nagyobb viharkárokat is mind a kormánynak kellene fizetnie. Így aztán a lakók visszaköltözéséhez elég volt egy takarítás, mert az ingatlanok nem váltak életveszélyessé”

– mondta a polgármester.

Kósa Lajos ügyvédje-barátja a bányát üzemeltető cég egyik tulajdonosa

Heves esőzések okoztak pusztító sárlavinát június 8-án Recsken, amely a közeli bányából indult útjára, és mosta el családok otthonát. A katasztrófa június 25-én újra megtörtént. A bányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Kft. egyik tulajdonosa Fiák István, Kósa Lajos ügyvédje-barátja.

Bár egy júliusi Magyar Közlönyben még az olvasható, hogy a kormány felhívja a belügyminisztert, hogy az 500 milliós forrás „terhére az  érintett személyek lakhatásának megteremtése érdekében külön kérelem benyújtásával egyedi támogatást nyújtson, ebből végül nem lett semmi.