Novák Katalin lemondott

Kitálalt az ügyvéd, aki nyilvánosságra hozta Novák Katalin kegyelmi döntését K. Endre ügyében

Ország

Vidéki prókátor néven indított Facebook-oldalt az az ügyvéd, aki néhány hete úgy döntött, szélesebb nyilvánosság elé tárja Novák Katalin kegyelmi döntését. Mint ismert, a köztársasági elnök az ügy kirobbanása után lemondásra kényszerült, magával rántva az akkori igazságügyi miniszter Varga Juditot és némi fáziskéséssel Balog Zoltán református egyházfőt is.

Kezdettől fogva úgy gondoltam, hogy a személyem – mivel nem vagyok közszereplő és a mai magyar közéletben való részvételhez, szemben a 90-es, vagy a 2000-es évek közéletével, egyelőre nem is igazán érzek kedvet – egyáltalán nem lényeges. Abból indultam ki, hogy csak akkor és csak olyan módon érdemes megszólalnom, ha és amilyen módon annak valamilyen szempontból értelme és haszna van. A hírnév, az ismertség, a médiában való szereplés lehetősége nem vonz, vonz viszont a dolgos, nyugodt, tartalmas, vagyis boldog élet, amit nem szeretnék értelmetlenül feláldozni. Meg aztán azt, amit tettem – bár a társadalmi és politikai következményei kétségkívül nagyon jelentősek és messze ágazók –, nem is tartom olyan szellemi teljesítménynek amire különösebben büszkének kellene lennem.

– írja az ügyvéd, aki ezután hosszasan fejtegeti, hogyan bukkant rá a Kúriai határozatok között a kegyelmi döntésre.

Undorral és elborzadva olvastam a határozat első 23 pontját, melyekben a Kúria leírta az első- és a másodfokon eljárt bíróságok határozatait, valamint az azokban megállapított és a felülvizsgálati eljárásban már nem támadható tényállást. Amikor azonban ahhoz az ominózus 24. ponthoz értem, a kávéscsésze kis híján kiesett a kezemből és majdnem leszédültem a székemről: a Kúria ebben a pontban rögzítette, mégpedig egy bírósági határozathoz méltó hideg, precíz tárgyilagossággal Novák Katalin kegyelmi döntésének tényét és pontos tartalmát. Többször is átolvastam a szöveget, mert nem hittem a szememnek. Elnöki kegyelem? Egy ilyen – még büntetőügyekhez szokott ügyvéd szemével nézve is – ocsmány, undorító ügyben, melyben szexuálisan abuzált, ráadásul érzelmileg, lelkileg és egzisztenciálisan teljesen kiszolgáltatott, gyermekotthonban nevelkedő kiskorúak a sértettek?

– írja az ügyvéd.

Előzmények:

A debreceni református egyházközség megbotránkozott azon, hogy Balog Zoltán a tettes oldalára állt

Novák Katalin tavaly a tőle kegyelmet kapott K. Endre erdélyi szülőfalujában nyaralt