Akkumulátorgyárak Göd Komárom Sóskút

Felkészül Debrecen? Iijesztő mértékben szennyezi környezetét a gödi akkumulátorgyár

Ország

A légszennyezettségi adatok alapján a gödi Samsung-gyár 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe – derítette ki az Átlátszó.

Azt írják, mind a gyár által kibocsátott mérgező anyagok mennyisége, mind a gyáron belüli vizsgálatok azt igazolják, hogy a cég a legalapvetőbb környezet- és munkavédelmi elvárásoknak sem képes megfelelni.

Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatai ugyanis azt mutatják,

hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése, a szén-dioxid mennyisége például a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt. De az igazán aggasztó szám az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátott mennyisége.

Az N-metil-2-pirrolidont különböző gyártási technológiák (petrolkémia, gyógyszeripar, felületkezelés) során szerves oldószerként használják, Gödön viszont csak az akkugyárban fordul elő nagy mennyiségben. Az anyag reprodukciót károsítónak minősül, belélegzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt: az NMP-nek való tartós kitettség vetélést okozhat, vagy a magzat rendellenes fejlődését eredményezheti.

Ebből a magzatkárosító oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonna került a levegőbe Gödön.

Jön a köz nélküli akkugyáras “közmeghallgatás.” Mit kérdeznél Debrecen városvezetésétől?

A Samsung mérései szerint pedig a légszennyező anyagok kibocsátása nem haladta meg az előírt határértékeket. Csakhogy a dokumentumból kiderül az is, hogy a gödi akkugyárban nem a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket alkalmazták az NMP-re.

26/2014. (III. 25.) VM rendelet ugyanis kimondja, hogy a „rákkeltő, mutagén vagy reprodukciós toxicitású anyagokra vonatkozó véggáz” eseténTZÚŐÖ

a kibocsátási határérték 2 mg/m3. Ám a gödi gyárban az NMP-t kibocsátó minden légszennyező pontforrásra a 150 mg/m3 kibocsátási határértéket írták elő.

Holott a nedves gázmosók (oldószer visszanyerők) véggáz kürtőire a jóval alacsonyabb, 2 mg/m3 határértéket kellett volna alkalmazni.

Kapcsolódó:

A nikkel határértékének kétezerszerese érte az akkugyári munkásokat Szigetszentmiklóson

 

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft