Magyar Péter Partizán-interjú

Varga Judit volt férje kitálalt a Partizánnak Rogán Antal viselt dolgairól és a kormány működéséről

Ország

Szombaton lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, aki a Fidesz európai parlamenti listáját vezette volna. Ezzel együtt szakított az Orbán-rendszerrel Magyar Péter, Varga Judit volt férje, aki bejelentette, hogy lemond állami kötődésű megbízásairól: távozik a Magyar Közút igazgatóságából, valamint az MHB Bank felügyelőbizottságából is.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetőj a Partizánnak exkluzív interjút adott a NER működéséről.

Magyar elmondta, 2002-ben az egyetemen kötött barátságot Gulyás Gergellyel, utána lépett be a Fideszbe, mindig is a nemzeti oldalon állt, Mádl Ferenc a keresztapja például, a 2006-os rendőrattak áldozatait is fiatal ügyvédjelöltként segítette. Vagyis, mint mondta, ízig-vérig be van kötve erre a politikai oldalra, bár rendszerkritikus elemnek tartja magát, szigorúan befelé fejezte ki a nemtetszését, amikor úgy érezte, nem jó irányba mennek a dolgok. Ilyen volt például az is, amikor az egyetemek alapítványba szervezésével nem értett egyet. Gulyás Gergelyt eddig a barátjának tudta, de vele nem egyeztetett a bejelentéséről.

Szerinte mutatkozott arra esély, hogy egy olyan generáció jön a Fideszen belül, akik átveszik az irányítást és más lesz belőle, a felesége is dolgozni ment a kormányba, nem anyagi haszonszerzésből és soha nem is vett el semmit a közösből. Mutatkozott esély arra, hogy megváltozzanak a dolgok, de a hétvégi események ennek alávágtak.

Őt mélységesen felháborította, ahogyan a jobboldali sajtó, Rogán Antal irányításával, a köztársasági elnökkel bánt, függetlenül attól, hogy hibázott. Itt arra gondol, hogy Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben beleszállt páros lábbal Novákba, mert ha a sajátunkkal így bánunk, akkor másokkal hogyan bánunk. Szerinte azért hallgatott egy héten át a Sándor-palota a kegyelmi ügyről, mert a Rogán-művektől ezt a tanácsot kapták, majd utána jött Orbán bejelentése. Bayer Zsolt mögött felbujtóként Rogán Antal véli felfedezni Magyar Péter, már csak azért is, mert még az MTI-közleményeket is Rogánék hagyják jóvá, nem kell sokat gondolkodni arról, hogy ki állhat a kommunikációs támadás mögött.

Magyar Péter arról is beszélt, hogy több olyan ügy volt, amely a kelleténél jobban ráégett a feleségére. Ilyen volt a budai lakásvásárlásuk, amelyet hitelből intéztek, és amelyről eredetileg Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Rogán Antal tudott, és alighogy Varga elmondta előre az információt nekik, rövid úton kijött az információ a Blikkben.

Orbán Viktor univerzumában Rogán egyfajta Richelieu

– fogalmazott Magyar és rá célozva azt mondta, azok az emberek röhögnek mindig magukban, akik soha nem állnak ki a nyilvánosság elé, akik sosem elszámoltathatók, és azok viszik vásárra a bőrüket, akik elszámoltathatók.

Arra a kérdésre, hogy a Rogán-művek melyik lejáratókampánya volt a legellenszenvesebb, azt mondja, a bevándorlással kapcsolatos propaganda, számára az, ami egyébként valós migrációs problémára ráépült, már sok volt, de elismeri, hogy a választások megnyeréséhez mindig kellenek ilyen kerettörténetek, ezeket a másik oldalnak inkább eltanulnia kellene, nem kárhoztatnia.

Amikor azt látod, hogy az egész ország pár család kezében van, akkor hová lehet még hátrálni?

– tette fel a kérdést Magyar, hozzátéve: kialakulhat egy normális országban, hogy pár családé az ország fele?

Én azt gondolom, hogy Rogán Antalnak mennie kell, el kell hinnünk, hogy enélkül is működik.

– mondta.

Ez a rendszer nem annyira stabil, mint amennyire kívülről látszik, bár kívülről nehezen váltható le

– mondta Magyar Péter, hozzátéve, szeretne változást és azt szeretné, ha ez magától, belülről megtörténne, mert amíg a miniszterelnök pozícióban van, ilyen hatalmi centralizációval, ilyen kommunikációval, ilyen szolgálatokkal kívülről nagyon nehéz. Viszont körbenézve, mondja, nagyon gyorsan tudnak összedőlni rendszerek.

Én nem mondom, hogy nekem atombombáim vannak, bár nem mondom, hogy nincsenek, de nem akarok senkit fenyegetni.

Szeretnék változást és szeretném, ha ez magától megtörténne, mondja Magyar, majd arra a kérdésre, hogy készen áll-e arra, hogy komolyabb téteket kitegyen az asztalra, azt felelte: szeretném, ha ez az ország jó irányba menne. Félelem van benned? – tette fel a kérdést Gulyást, mire az a válasz érkezett: Ezek után? Nem meséltem el mindent, sok minden történt, nincs.

Ha én lennék Rogán Antal, akkor nagyon vigyáznék, hogy Magyar Péternek a haja szála se görbüljön

– tette hozzá.