Annalena Baerbock német külügyminiszter

Helyretette a furkálódó Orbánt a német külügyminiszter, Szijjártó ugrott megvédeni főnökét

Ország

Most nincs időnk játszadozni – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki arra reagált, hogy a miniszterelnök hetek óta azért küzd, hogy ne vegyék napirendre Ukrajna EU-s csatlakozásának kérdését a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón. A Politico szerint Emmanuelle Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbán Viktor magyar kormányfőt, hogy személyesen győzze meg a kompromisszumról.

Baerbock azt követően szólt be Orbánnak, hogy a magyar miniszterelnök levélben kérte Charles Micheltől, az Európai tanács elnökétől, hogy vegye le a napirendről azt a pontot, amit ha elfogadnak, az EU-nak el kell kezdenie tárgyalni Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

Olyan helyzetben vagyunk, amiben az európai békét támadások érik, így mindent meg kell tennünk a nap minden órájában azért, hogy a lehető legjobban védjük a saját népünket és méginkább az ukrán népet

– mondta a német külügyminiszter.

Szijjártó: félreértés

A külgazdasági és külügyminiszter szerint német kollégája, Annalena Baerbock alaposan félreérti a helyzetet az Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatos magyar álláspontra vonatkozóan. (Bár semmiféle konkrét dátum nincs még a tárgyalások kitűzésével kapcsolatban sem, hergelni lehet vele a híveket – a szerk.)

Szijjártó Péter kedden a Facebook-oldalán Annalena Baerbock ljubljanai nyilatkozatára utalva azt írta: Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozásáról átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne “játék” nincsen.

“Határozottan elutasítjuk, hogy összekeverjünk egymással olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz” – tette hozzá.. Úgy folytatta: “továbbra sem látjuk” – sem a magyar emberek, sem a magyar parlament, sem a magyar kormány – hogy miért is lenne jó Európának a csatlakozási tárgyalások elhamarkodott megkezdése Ukrajnával.

Ukrajna egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra, ezért először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: fel kell hívnia a német külügyminiszter figyelmét arra, hogy Magyarország semmilyen nyomás hatására sem változtatja meg az álláspontját, és azt javasolja, hogy az európai egység fenntartásáért az EU vegye le az Ukrajnával való tárgyaláskezdésre vonatkozó javaslatot a jövő heti brüsszeli ülések napirendjéről.