Csok plusz: megjelentek a részletek

Ország

Megjelentek a csok plusz szabályainak részletei, kiderült, milyen feltételekkel támogatja a kormány a családokat.

A kormány célja, hogy támogassa a gyermeket vállaló családokat. Ezért 2024. január 1-jétől csok plusz néven minden korábbinál nagyobb mértékű otthonteremtési támogatást indít – emlékeztet a Magyar Nemzet. A lap vette észre, hogy csütörtökön közzétették a Magyar Közlönyben a programmal kapcsolatos kormányrendeletet.

A kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok is igényelhetik, ha gyermeket, újabb gyermeket szeretnének. A legfeljebb 3%-os kamatú 15, 30 vagy 50 millió forintos hitel az első közös otthonhoz, a meglévő otthon bővítéséhez vagy nagyobb értékű otthonba költözéshez is igénybe vehető. Hogy 15, 30 vagy 50 millió forintot igényelhetnek a családok, az attól függ, hány gyermekük van és mennyit szeretnének még.

A csok plusszal csak azok a házastársak élhetnek, ahol a felség 41 év alatti, ezen életkor felett csak abban az esetben, ha 2025 végéig betölti a 12. hetet.

Az első gyermek érkezésekor – már a magzat 12 hetes korától – legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés, a második és minden további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás, amihez ugyancsak elegendő a 12 hetes várandósság igazolása – írja a lap a további részletekről. A csok pluszt az 5000 fő alatti településen élők házasok akár a falusi csokkal együtt is használhatják.

Megszűnik az utolsó jól fizető, inflációkövető állampapír