Kósa Lajos és Borkai Zsolt

Borkai Zsolt nem volt jóban Kósa Lajossal – közzétették az interjút, amit le akart tiltatni a jachtozós botrányába belebukó egykori győri polgármester

Ország

Öt és fél órás interjút adott a Partizánnak Borkai Zsolt, korábbi győri polgármester, olimpiai bajnok tornász, kurvapecér. A városvezetői posztért jövőre ismét harcba szálló egykori fideszes politikus állítólag le akarta tiltatni a beszélgetés közzétételét, így a szerkesztők – szokásuktól eltérően – ezúttal a teljes, vágatlan verziót is elérhetővé tették. Az interjút a Telex is szemlézte, ebből mazsolázgatjuk a legérdekesebb részleteket. 

A jachtos-prostis botrányával kapcsolatban Borkai Zsolt azt mondta, nem tudja, miért kérték fel az orgián részt vevő egyik ikerlányt, hogy a vádirat szerint 100 ezer forintért cserébe csináljon felvételeket, ezt majd a bíróság szerinte kideríti. Mindenesetre ezzel az üggyel „egy időre lenullázták és tönkretették az életét”, de már ezen a stresszen ő túl van, a családban már rehabilitálódott, a felesége mellette maradt, és neki ez volt a legfontosabb.

Azt nem tartja korrupciógyanúsnak, hogy olyan üzleti alakokkal vett részt ezen az úton, akiknek esetenként az önkormányzattal is voltak megbízásaik, mert ezek az emberek régóta az ő barátai voltak, és az, hogy ő időközben polgármester lett, még nem jelenti azt, hogy a barátaival nem élheti a magánéletét. Egyébként pedig az útért ő maga is ugyanannyit fizetett, mint a többi utas, ez az összeg pedig „azért nem egy olyan nagy was ist das”.

Arra nem akart válaszolni, az élete során hányszor fizetett prostituáltnak, annyit mondott: „Volt rá példa, régen, maradjunk annyiban. Hogy hányszor, azt nem tudom, de igazából erre nem is akarok válaszolni, mert ez abszolút mély magánügy”.

Borkai ezt ahhoz hasonlította, hogy az is magánügy, hogy egy ember hányszor megy el egy nap vécére vagy hányszor csalta meg már a feleségét. Azt állította viszont, hogy választott politikusként ez a jachtos orgia volt az egyetlen alkalom, amikor fizetett szexért, a többi a polgármestersége előtt volt.

Díszpolgári címre jelölték Borkai Zsoltot

Borkainak „meggyőződése”, hogy az ellenzéknek volt érdekében az ő lejáratása. Abba pedig bele sem akar gondolni, „még a gondolatát is el akarja hessegetni magától”, hogy ez valamiféle összejátszás lett volna a Fidesszel, mert az még elkeserítőbb lenne neki. Itt Borkai szünetet is kért, mert a gondolattól majdnem elsírta magát.

Borkai azt is elárulta, választási győzelme után simán végigvitte volna a ciklust, végül mégis lemondott a posztjáról, mert egyedül nem bírta el a nyomást. „Ha a Fidesz mondjuk mögöttem áll, akkor biztos végigcsinálom. Igy nem tudtam, egyedül maradtam, körbenéztem, és azt láttam, egyedül maradtam, ez a helyzet. Abban a szituációban nem vállaltak fel”. Arra szerinte nincs remény, hogy még valaha felvállalja őt a Fidesz, „nem érzem, hogy ez a vonat még felvenné”, a kapcsolat teljesen megszűnt köztük.

Azt mondta, az nem volt előre egyeztetett stratégia, hogy előbb nyerje meg a választást, és utána mondjon le, de „volt rá utalás”, hogy le kéne mondania. A Fidesztől előbb Kövér László tolmácsolta neki, hogy mondjon le, utána meg Kósa Lajos.

Kósával egyébként szerinte nem is volt jó viszonya: „az én politikai és egyéb bukásomban ő mindig valamilyen úton-módon megjelent, valamilyen szálon ott volt, például a MOB-elnökség kérdésében… Nevezhetném úgy is, hogy likvidátor”.

További érdekességek arról, hogy hányszor próbált meg botránya óta beszélni Orbán Viktorral, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztségéből való távozásáról, a botrányvideóban hímtagjával játszadozó ügyvédről, Rákosfalvy Zoltánról, és az ő Audi-földes ügyeiről itt olvashatók.